Kelet Afrika

#368040 Hozzászólás

Kelet Afrika

Misi!
Mi Kenyában voltunk 2000-ben (karácsony és szílveszter az õserdõben) és nem, hogy inzultus nem ért, olyan elõzékenységet sehol nem tapasztaltunk, mint ott. Segítõk voltak, elõzékenyek, s külön figyelmeztettek, hogy mire figyeljünk. Pedig itthon töményen jött a figyelmeztetõ tanácsok tömege, hogy a nõket hogyan erõszakolják meg, a férfiakat, túristákat hogyan rabolnak ki, stb. Semmi. Nyugisan sétálgattunk a városban, a piacon, a nemzeti parkban stb. Az erdõben egy falu közelében voltunk elszállásolva, nyugodtan besétálunk a faluba, csak a meleggel volt gondunk, a helybeliek nagyon szivélyesek voltak. Bár figyelmeztetek, hogy sötétben ne nagyon mászkáljunk ott a falú határában, mert éppen karácsony estéjén egy krokodil csámborgott a falu felé vezetõ úton. Bár õk nem félnek tõle, de lehet, hogy mi megijjednénk és nem akarják, hogy ijjedezzünk – ezért ne máaszkáljunk sötétben. Világosban nyugodtan, akkor látjuk a krokodilt :-).
Egyiptom már tolakodóbb volt, viszont a katonák és a rendõrök jelenléte éppen a tolakodó helybelieket tartotta távol.
Palesztína teljesen ellenkezõ hatású volt, mint amit beharangoztak – kivéve a rendkívüli szemetességét. De elõzékenyek, segítõk voltak (felhúzott kalasnyikovval :-) ), pedig izraeli rendszámú autóval voltunk.
Marokkó már nagyon régóta teljesen biztonságosnak tartott, túristák által szívesen látogatott ország. Bár éppen egy barátunk marokkói férje figyelmeztetett, hogy ettõl függetlenül legyünk nagyon figyelmesek.
A bamakós túránál már kicsit sokan is vannak és túlzottan sokat kell fizetni azért, hogy ne légy egyedül. Egyébként minden mást te magad kell, hogy megoldjál. Bár aki reterát autóval vág neki, annak bizonyosan biztonságot jelent, hogy a sok résztvevõ közzül csak lesz valaki, aki elvontatja, ha nem tudják megjavítani.
Én ilyenre nem számítok. Sok-sok autós túrán voltam, talán csak defektünk volt, ami a legnagyobb hibát jelentette. Pedig 30 – 35 évvel ezelõtti autók mûszaki állapota (Skoda S100) messze elmaradt a maiaktól.