kerekedik:-)

#349456 Hozzászólás

kerekedik:-)

Alakulnak a dolgok. Öröm olvasni.
Néhány gondolatot én is szeretnék hozzátenni, bízva abban, hogy majd tovább fog kiegészülni:
– szállás: leginkább sátorban az út mentén, illetve a pásztoroknál – ha behívnak a házaikba, jurtáikba, akkor ott, ha nem akkor az udvarukon, vagy a falu focipályáján (hátha van az öltözõben zuhanyozó, a lovak meg reggelre legalább lenyírják és meg is trágyázzák a focipálya füvét). Focicsapat-támogatóktól be kell szerezni a nem használatos focimezeket, felszereléseket ilyen esetekhez. Esetenként ha település közelébe ér a csapat, akkor – ha van szállásra alkalmas építmény – egy kiadós fûrdés és ágyban alvás öröméért (akinek ez szükséges lehet), igénybevehetõ. A lovak õrzése, tárolása minden esetben meghatározza, hogy mennyi fõnek lehet ilyen szállást igénybe venni. Akik autóval kísérik a csapatot – pl. a filmes-fotós csapat – õk bizonyosan felkeresik az ilyen szállásokat. (50 fölött jól esik idõközönként ágyban is aludni :-) ).
– pihenés: a lovak szabják meg elsõdlegesen a pihenõket, leginkább ahhoz kell igazodni. Az autósok tudják a vezetõket váltani. Ezen kívül a váratlan események – amik természetes, hogy lesznek – adnak majd be nem tervezett pihenõket.
– betegség, gyógyítás: bizonyosan lesznek ilyen esetek. A hasmenéstõl, akár bélfertõzésig, vagy szorulásig bármi lehet, de a megfázás, vagy torok-, de még egy tüdõgyulladás is bekövetkezhet (Unikum, pálinka egy alapvetõ szükséglet egy utazás során. Ehhez meg kell nyerni támogatónak pl. Zwack-ot. Szállítani pedig lehet ezeket az autós kíséretben. De biztos vagyok benne, hogy útközben is beszerezhetõk a helyi sajátosságok, még Iránban is.). A betegségek leküzdéséhez bizonyos mennyiségû ismert gyógyszerekkel és egyéb dolgokkal kell rendelkezni. Útközben is vannak települések, ahol orvost lehet találni, bekövetkezhet súlyos, akár töréssel járó sérülés is. Ezekre elõre felkészülni úgysem lehet, hiszen akkor egy mentõautónak is jönnie kellene több tonnányi gyógyszerrel, felszereléssel. De pl. napszúrásra inkább fel kell készülni, mint elszenvedni. Ebben az esetben is lehet támogatókat találni, akik megfelelõ gyógyszerekkel, felszerelésekkel elláttják a túrát. A kiszáradás veszélye pedig a legrosszabb, ehhez nem kell más, mint odafigyelni a rendszeres folyadékbevitelre (bármilyen formában, még a víz is megteszi, ha már sõr, vagy bor nincs, vagy ihatatlan a helyi specialitás)
– Lovaskocsi: szerintem elég, ha csak lovak lesznek, a kocsi pedig maradjon gépi meghajtású. Bár, ha valami excluzív lovaskocsit be lehet ott szerezni, érdekesség miatt éppen húzható az is haza. De ez nem fogja-e lassítani a túra idejét? Tudják-e egy kocsival a lovak a napi 40 – 50 km-nyi távot megtenni? Nem a Hortobágy a mértékadó terep.
– Melegétel: szükségesnek tartom. 20-30 évvel ezelõtti kirándulásaimat – bár igaz csak néhány hetesek voltak, teljesen száraz kajával át lehetett vészelni, sõrrel, vagy borral kiegészítve a folyadékot. Viszont ilyen hosszú idõtartam alatt ne tegyük ki a gyomrunkat egy átalakulásnak. Szintén támogatóktól lehet szerezni legkülönbözõbb levesporokat. Az Unilever pl. említette, hogy egy esetben vagy 12 raklapnyi levesport kínáltak fel szponzorálásként. Ennyibõl még a lovak is ehetnek májgombóclevest, vagy zellerkrém levest. Bár a zellerrel óvatosan…:-). Az esti pihenõk esetén (ha az idõjárás arra alkalmas), akkor a sütögetõs módi sokban pótolja a melegételt. Viszont fel kell készülni a zordabb idõjárási esetekre is. Lehet, hogy több napig esõben, akár havasesõben kell majd haladni. Bár ezért praktikusabb a hosszabb, de esõtõl sok esetben mentes területen jönni.
– Vízszállítás: az érintett településeken (pl. afrikában már kisebb falvakban is) beszerezhetõk palackozott vizek. De ha nem, akkor a víztisztító tablettával lehet jó minõségû ivóvizet csinálni. A tabletta meg kis helyen is elfér, s amig vannak patakok, annak a vize idõközönként összegyûjthetõ. Az autós kíséret is tud bizonyos mennyiségû vizet szállítani, s nem igen lesznek mindig nagy távolságban a lovasoktól. Fõleg a filmesek.
– Fegyver: nagyon átgondolandó, mert bár azon a vidéken teljesen természetes, hogy egy puskája, keményebb vidéken kalasnyikova van minden férfiembernek. De ez nem jogosítja fel az arra utazót, hogy õ is felfegyverkezve menjen. Inkább – a fegyverhasználat szempontjából leginkább indokolt területeken – fogadjunk egy kísérõt, aki ha kell több napon keresztül is fegyveresen kíséri, vagy kísérik a csapatot. Ez leginkább a farkasok és egyéb vadak elleni védelem miatt. Az útonálókkal szemben pedig jobb a fegyvertelen megoldás. Talán akkor õk sem használják. De ha élelemszerzés miatt még is csak indokolt lenne, akkor is inkább az íj használatán kellene elgondolkodni. Az legalább nem durran. Privátként a leghatározotabb ellenzõje vagyok a fegyvereknek. Bár ifjonc koromban megyei 3. voltam céllövészetben (akkor még láttam a céltáblát), de a katonaságon 3 golyó kilövése után letettem a fegyvert és befejezettnek nyílvánítottam részemrõl a lövöldözést (bár a tisztek nem így álltak a dologhoz).
– Patkolás és egyéb javítások: a túra lényege, hogy a lovak ápolása, a felszerelések karbantartása a részvevõk feladata. A filmesek is – ha kell – javítanak az eszközeiken, vagy a gépkocsivetõk aláfekszenek az autónak, ha a szükség úgy hozza – max. megállapítják, hogy ez nem javítható meg.
– Kommunikáció: Hazafelé csak a mûholdas telefonok jöhetnek szóba. Ez megint támogató kérdése. Van nagyon sok féle és lehet bérbe is venni (kérni támogatásként). De a mobil hálózat is kezd elterjedni. Ehhez támogatásként lehet a mobilszolgáltatókkal is tárgyalni. A tárgyalásnál talán a Vodafone jöhet leginkább szóba. Egymással a túra résztvevõi: javaslom a kb. 5 km hatótávolságú WT rádiókat. Ezekért a katonák sem motyognak, ha be is mérik, olyan kicsi a teljesítményük, hogy nem kell attól félni, hogy kémkedésért valami szakadár csapat fokságba ejt majd, vagy elkobozzák. Viszont a CB rádiók alkalmazása már ezt az esélyt megadja, bár azzal akár 40, sõt felpiszkálva és autóból 100 km-nyi távolságokra is használhatók. De különben meg, hogy néznének ki a lovasok, hátukon egy 1,5 – 2 m hosszúságú antennával. Villámhárítóként is mûködne. A WT rádiók párban kaphatók már néhány ezer Ft-ért. Támogatóktól ilyeneket is lehet kérni. A tölthetõs ceruzaelemekhez pedig legjobb a napelemes töltõ, ami összehajtható kicsire, lehet taposni, összetekerni, vagy a kenyeret szárítani rajta zsemlemorzsához – amikor rántotthúst akarnak majd sütni a túra szakácsai :-).
A helyiekkel való érintkezés: szinte mindenütt értik az oroszt. Én (már) nem. De a feleségem orosztanár……., bár 25 éve eltérítettem a pályáról. De a nyelv olyan, mint a biciklizés. Használata során elõjönnek a mélyen beágyazódott dolgok. (Nekem nem ágyazódtak be…). Irán és Törökország területén az angol, illetve a törököknél a némettel is jól lehet boldogulni. A többi meg adja magát, mert vagy a jurtájukba invitálnak be mosolyogva, vagy láncra verve kalasnyikovval lökdösnek a veremben lévõ, legalább köldökig érõ szakállú hadúrhoz. Õk meg vagy oroszul, vagy angolul, illetve mindkettõt igencsak jól beszélik.
– Értékmegõrzés: mindenki vigyázzon amennyire csak lehet az értékeire. Személyes okmányok, pénz tárolhatók a nyakba akasztható zacskókban. Sok közöttük vízhatlan is és lehet, hogy csak a levágva (nem a fejet) lehet elvenni. Ezekhez a zsebtolvajok is nehezen férnek hozzá. Szoros egymásmellett lét esetén talán. A filmesek azért is kell, hogy autóval menjenek, mert egy bizonyos mértékben az autók védetté teszik az utazót (az elsõ tégla szélvédõn való bedobásáig). Itt sok milliós értékû eszközök kellnek útra és nem lehet minden felszerelést a nyakba akasztható zacskóba tenni.
– Biztosítás: biztosítás nélkül elindulni max. a lakhelyünk határáig. Tovább csak egy jól meghatározott biztosítással. Ezt is lehet szponzorálásként beszerezni. Pl. az Uniqa, vagy hogy írják, biztosítja a Dakarosokat, pedig az extrém sportok biztosítása mostmár egyre nyûgösebb. De biztosítótól függ, hogy neki ez mekkora reklámlehetõség.
– Munkában való résztvétel: célszerû bizonyos mértékben elõre meghatározni, hogy kinek milyen feladata legyen. S ha kell, lehet, hogy valaki csak krumplit fog pucolni az út folyamán. De lehet rizzsel is tálalni a kaját – javaslom, ha rám kerül a krumlipucolási tevékenység. Ha az sincs, van mûholdas telefon, s rendelünk néhány pizzát :-).