Kezd kikerekedni

#349447 Hozzászólás

Kezd kikerekedni

Alakulnak a dolgok. Ténylegesen kellenek, hogy minél többen adjanak ötleteket, javaslatokat. Nincs rossz, vagy használhatatlan ötlet, mindenbõl lehet felhasználni valamit.
Bedouin jól taglalod a részleteket. Az autókkal való kíséret természetes, hogy bizonyos szinten járható utakon kell haladnia. Ezért javaslom a 4 kerékmeghajtású autókat, melyek alkalmasak kisebb – kb. 40 – 50 cm-es – vizen való átkelésre is és a tartósan földúton való haladást is bírja. Így autóval sem lehet napi 100 – 150 km-nél többre kalkulálni, ilyen terepeken, fõleg ha nem a rohanásról kell, hogy szóljon ez a túra. Olyan helyeken pedig ahol autóval nem lehet haladni, ott bizonyosan kerülõvel lehet a csapatot követni. Gondolom a lovasok is idõközönként egy-egy településen, vagy annak közelében pihennek majd meg. Ilyenkor az autós kísérettel találkozhatnak. Egy ilyen túra során ha esetenként egy-két napra külön haladnak, az nem jelent gondot. Pl. hegyes vidéken a lovakkal jobban át lehet kelni a sziklákon, míg az autók pedig valamiféle utat kell, hogy találjanak. De a pihenõkön, táborhelyeken találkozhatnak.
Csak egy gondolat a támogatásokról: néhány terepjáróba, fõleg ha vontat maga után pl. egy sátras utánfutót, jelentõs mennyiségû ajándékot lehet szállítani. pl. golyóstollakból néhány ezer db nagyon kis helyen is elfér. Vagy bármilyen hasonló dolog. Persze ehhez is kell egy elõtanulmányt végezni, ne hogy olyannal ajándékozzuk meg õket, ami ott is nagy számban van (Lehet, hogy Kína már régen elárasztotta a sok-sok árújával õket). Azt tudom, hogy Afrikában pl. a gyerekek körében a golyóstoll és a focilabda olyan ajándék, mintha itt egy robogót, de legalább is egy kerékpárt adnál. (Afrikában a reklám tollakat sok helyen 1 dollár felett árulják. Ha egy ottani családnak a havi jövedelme a 20 dollárt sem éri el, nem igen engedheti meg magának, hogy a gyerekeiknek 1 dolláros golyóstollat vegyen, amit itthon a Metroban 25 – 30 Ft-ért lehet megvenni. Az afrikai gyerekek álma pedig, hogy egy saját focilabdája lehessen.) No de ezt a témát is körbe kell járni.
A lovasokkal és a felszereléseikkel kapcsolatosan nem tudok beleszólni, nem értek hozzá. De egy bevállalós állatorvost még is csak javasolnék, aki részére akár tanulmány is lehetne egy ilyen túra. Nem lenne érdemes esetleg megkeresni az Állatorvosi Egyetemet? A lovak táplálása és egyéb dolgok tekintetében azért javaslom a témát jól körbejárni, mert az lehetséges, hogy a mongol területen a lovak megtalálják a megfelelõ és elegendõ táplálékot, de ugyanezt pl. Irán hegyvidékes területén is megtalálják?
Autós témában nem tudom, hogy hogyan szervezzük le. Bár sokat autóztam a világ külömbözõ részein, akár jobb akár bal oldalon volt a kormány, s valamikor versenyeztem is. Az útvonal meghatározását és a hozzákapcsolódó dolgokat szívesen megosztom minden érintettel. De a leszervezésére nem merek most rábólintani. Mivel érdekel a túra, s autóval csatlakoznánk is hozzá, valamilyen szinten elõ is készítenénk azt. Biztosítások, vízumok, útvonalengedélyek, határokon való átlépések. Pihenõ helyek meghatározása. Elõkészítve, hogy hol mit érdemes megnézni stb, ezt a magunk céljára is megtesszük, melyet megosztunk szívesen minden résztvevõvel. De arra nem vállalkozunk, hogy mások résztvételét elõkészítsük, a mi útmutatóink alapján cselekedjenek stb. Hiszen nincs rá sem jogosultságunk, sem megfelelõen szakképzett emberünk sincs ilyen jelegû tevékenységre és üzletet nem ebbõl csinálunk. De minden ismeretet, tapasztalatot szívesen megosztunk minden érintettel. Ehhez majd egy folyamatos kapcsolattartásra lesz szükség.
A tervek szerinti idõpontok is jónak tûnnek. 2009-ben való megvalósításra nagyobb biztonsággal lehet alapozni. 2008-ban nekünk is lenne egyéb utunk. Egy elképzelés Kelet-Afrikában a Nílus mentén végighaladni. Csak ne háborúskodjanak annyit.
Beduin – Te itthonról írsz? Kérdezem azért, hogy nincs ékezeted.
Ha alakul a dolog, alapítvánnyal kapcsolatosan majd megkérdezek egy ügyvéd barátomat, aki a média területén is dolgozik, továbbá gyerekei között kimondottan van aki lovakkal foglalkozik, illetve lovagol is. Pártoktól független, de kapcsolatai mindenkivel jó és komoly szaktekintély.
A javasolt 2 – 3 hetes ötletbörze ideje szükséges, hogy minél jobban alakuljon ki a kép, hogy mi is lenne majd ebbõl és hogyan megvalósítva.