kiegészítés

#425102 Hozzászólás

kiszto

kiegészítés

Egy kis kiegészítés a Gyertyán kormányozta magyarsághoz.
Korábban volt itt szó róla. Most olvastam én is errõl.

XXII. János pápa (1316-1334) 1329-ben bullát intézett Gyertyán magyar fejedelemhez és püspököt küldött hozzájuk. A Kuma folyó partján fekvõ Magyar nevû fõvárosba Tamás püspök 1330-ban érkezett meg, és elhozta számukra az elsõ katolikus püspöküket, Taddeus ferences szerzetest. A kaukázusi magyarok utolsó püspöke Miklós volt, aki Timur Lenk (1366-1377) és a magyarságra súlyosan nehezedõ mohamedán nyomás elõl volt kénytelen elmenekülni. A pápai bullából az is kiderül, hogy Gyertyán vér szerinti rokona a pannóniai magyar királyoknak, õ is Árpád családjának sarja. Juliánus barátnyilván Gyertyán országát akarta felkutatni, amelyrõl egyházi forrásokból tudhatott.
A kaukázusi Magyarországot Kunmagyariának hívták, a mai Csecsenföld, Dagesztán területén volt, fõvárosa Magyar volt, lakossága körében a IV. sz-tól mûködtek örmény hittérítõk.

Én csak azt nem értem, hogy ha ez mind igaz és írásos bizonyítékok vannak, akkor mért nincs a történelemkönyvekben? Vagy tételezzük fel, hogy hazugság, de akkor nagyon merész, hisz egy ilyen bullát valahogy biztos meg lehet valakinek nézni.