Kinek a joga?

#242379 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Kinek a joga?

Sokan, akik itt megszolaltak, korlatozni kivantak egyesek jogait, hogy szavazhassanak, azon az alapon, hogy nem jarulnak hozza az allamkasszahoz. Ezek az emberek a merguket persze a ciganyokon akarjak kitolteni, ami ugye nem epp a legnepszerutlenebb tevekenyseg:) Sot, igen nehez lenne olyanokat talalni, akik nem ereznenek egyutt a dolgozokkal, amikor azok penzet a kormany atutalja az ingyeneloknek.

Nos, sokkal nehezebb olyankat talalni, akik ezt a gondolatmenetet tovabbviszik es a logikat alkalmazni tudjak nemcsak a ciganyokra, de sajat magukra is. Szinte senki nem talaja pl. felhaboritonak a csaladi potlekot, vagy a GYES-t. Sot, ezek a segelyek altalaban kozimadat targyai. Ime BK velemenye, aki vedelmebe vette a szellemi es testi fogyatekosokat es az oregeket is:

“…kerdes Mi legyen azokkal a szegenyekkel akik nem azert szegenyek mert butak voltak es ezt valasztottak, hanem mert testi fogyatekkal szulettek, betegek , gyerekek- szulo nelkul, vagy azokkal akiket csak egyszeruen “ledaralt” a rendszer es 50 evesen mar nem kellenek senkinek? Ennyi embert adomanyokbol eltartani nem lehet es nagy szukseguk van az adokbol szarmazo jovedelmekre”

Tehat, ha megvonni kivanjuk a segelyeket, pl. az ingyeneloktol, akkor erdemes elgondolkozni ezen a logikan egy kicsit melyebben: Miert ne vonhatnank meg a segelyeket nemcsak a ciganyoktol, de pl. a vakoktol is, vagy a gyerekuket egyedul nevelo anyaktol? Ugye ezt a velemenyt mar egy kicsit nehezebb dio lenne megvedeni:) Pedig ugyanaz a logika erre az esetre is igaz.

A kerdes: Az en vagyonomhoz (magan tulajdonomhoz, penzemhez) kinek van JOGA? NEKEM, vagy valaki MASNAK?

Egy erdekes es nagyon tanulsagos idezetet olvastam ma az egyik kedvenc filozofusomtol, Ayn Rand-tol, aki eleg jol megvalaszolja ezt a kerdest:

“The smallest minority on earth is the individual. Those who deny individual rights cannot claim to be defenders of minorities. “

Magyarul:

“A legkisebb kisebbseg a Foldon az egyen. Aki megtagadja az egyeni jogokat, az nem mondhatja, hogy vedi a kisebbsegek jogait.”

Gondolom vilagos, hogy ez mit jelent: Aki megtagadja az egyen jogat a magantulajdonhoz, pl. azaltal, hogy elveszi az egyentol a penzet, az nem vallhatja ugyanakkor, hogy vedi akarmelyik kisebbseg jogait, azaltal, hogy az egyentol elvett penzt atutalja egy masik kisebbsegnek. (A kisebbseg persze nem csak etnikai lehet, mint a ciganyok, hanem szocialis is, mint pl. a hontalanok.)

Szoval egy vaknak van tobb JOG-a az en penzemhez, vagy nekem, aki azt a penzt megkereste?