kislelek

#419595 Hozzászólás

Fazon

kislelek

Olvass utána a dolgoknak, legalább a magyar fórumokon, mielõtt ekkora ordas nagy, hm, képzavarba kerülnél.
“Mivel magam is jártam arra, van némi fogalmam az ottani viszonyokról. Az Aconcagua normál útja egy hosszú gyalogmenet, semmi technikai nehézség. A Lengyel gleccser egy közepesen technikás út , ami kb 6000 m-nél a Berlin ház környékén indul. Ezt a két utat lefelé összekeverni akkora kapitális hiba, mint pl. a Glocknerrõl a Stüdl gerincen lejönni. Fõképpen egy vezetõ részérõl, aki sokadszor járt ott. A kliensek jó része teljesen amatõr, akiktõl baj esetén nem sok minden várható.
Az alaptábor -Plasa del Mulats- kb. 4200 m-en van, mostmár elég jól berendezve. Onnan minimum két nap a csúcs, akklimatizált, edzett ember nek. Szervezett mentõcsapatról nem tudok. A helyi csendõrök nem ezért vannak az alaptáborban, ha vannak egyáltalán ott.
Szerintem sose tudjuk meg mi is történt ott. Miért vitte a csapatát egy nehezebb úton 500 m-t (ez szint v. távolság?) le, és ha már erre mentek miért nem próbált a Berlin házhoz lejutni.
Aki már járt ebben a magasságban és találkozott balesettel, betegséggel ott, annak vannak fogalmai a nehézségekrõl. Ezért én nem minõsíteném az esetet.”