köv. a folyt.

#57741 Hozzászólás

thom

köv. a folyt.

A busz kissé kiürült mert sokan csak Lao baoig jöttek, ez a határ vietnámi oldalán található település tele piccal, boltokkal, sofõrcsere is volt.
Az út szép hegyvidékes részen megy, komolyan egy élmény volt, a vietnámi táj csodálatos itt is, és még a legszebbeket nem is láttam! Lao Bao-Khe San-Can Lo-Dong Há-Quang Tri útvonalon mentünk. Khe San amúgy arról híres, hogy a vietnámi háborúban volt itt egy légibázis, ahol sokezren haltak meg tök fölöslegesen mindkét oldalról, hónapokon át tartó preztizsmeccs volt itt, nagy veszteségekkel mind az amcsi, mind a viet oldalon a nagy semmi közepén. Amúgy ha valaki DMZ túrára befizet, azt el szokták ide is hozni a Khe San airbase-re. Ezen az útvonalon húzódott nagyjából a DMZ, Észak- és Dél-Vietnám határa.
Az út kétsávos elvileg, de folyamatos a dudálás és 3-4 sávra bõvítik maguknak a vietek.
13:00 körül megérkeztünk észak felõl Huéba. A busz a régi városrész (északró nézve) jobb oldalán, a citadella falai mellett jött be a városba.
Itt amint elértük a folyópartot (parfüm-folyó) a buszt leállította egy rendõr a Lé Duánon. Ma sem értem mi és miért zajlott itt pontosan. Megnézték a busz iratait és a sofõrét, látták, hogy ül túrisnya is a buszon.
Rendõr:-Hova mennek?
Mi:-Huéba.
R:- megérkeztek, itt szálljanak le!-közben utitársak integetnek és pisszegnek, hogy: nehogy leszálljunk itt.
Mi:-mennénk egy kicsit beljebb még a busszal.
R:-nem baj, szálljunk le itt.
Mi nem mozdultunk és a többi utas meg a sofõr vietül vitatkoztak(?), de végül is tovább mentünk.
A Cáu Phu Xuánon átmentünk a Parfüm-folyón és az új városrész közepén letett minket a busz.
Egybõl ott termett két motoros taxis (Xe om), hogy hova-hova fiatalok???
Mondtam: 66 Le Loi. Ez egy kis utcácska neve a Le Loi streetrõl nyílik Hué túrista-gettójában a folyóparton van amúgy. Érdekes élmény motorozni Vietnámban. Eleinte halálfélelme van az embernek, de utánna egész szórakoztató tud lenni, ha sikerül felvenni a ritmust. Hihetetlen mennyiségû motor van itt Huéban is (kb 300 ezres város), mi lehet Saigonban (senki helyitõl nem hallottam soha, hogy Ho Si Minh Citynek mondta volna valaki)???
2 usd volt a fuvar per kop. A neten néztem ki ezt az utcát magamnak, fõleg a Travelfish alapján. 3 Guesthouse-t is ajánlanak benne: Canh Tien GH, Mimosa GH és a Halo GH. Hangulatos kis sikátor, van itt amúgy legalább 8-9 GH és hotel, plusz internetcafé is.
Én a Canh Tien GH-t választottam, nem lövöm le a poént elõre de jó választás volt és azt hiszen egy örök emlék. Vannak az életben szép véletlenek, kis csodák.
A Canh Tiennek van saját weboldala is, de a Mimosa és a Halo is jó lehet, a Travelfishen áradoznak róluk. Én benézegettem a többibe is a napok alatt (a másik ötbe), mind jónak néz ki, a Canh Tien mellettinek pl. medencéje is van.
A Canh Tienbe (http://canhtienhotel.chez-alice.fr/) érve szép tisztaság fogadott és egy csodálatos recepciós lány meg az idõs tulaj hölgy. A recepciós lány (Phan Thi Mai a neve, a nevét már csak már itthon tudtam meg késõbb, hi-hii) szépen és aranyosan megmutogatta a szobákat. Valamit éreztem már ekkor, olyat, amit nagyon rég nem, tudtam, éreztem, hogy egy tündér és pont az esetem, ha 4 évvel elõbb jövök ide és találkozunk, akkor tuti, hogy megkértem volna a kezét(hi-hi). Hihetelen kedvesség (és még valami láthatatlan, de érezhetõ:-)) áradt belõle! Klem barátunk figyelmeztetett elõre (elég sok helyen megfordult már a világon, aki ismeri a fórumról, tudja), hogy õ a világ legjobb-legszebb recepciósát itt Huéban látta, szóval jó lesz vigyázni, de õ nem itt szállt meg, hanem itt: http://nhuphuhotel.com/
20USD a három ágyas, ha ennyien jöttök tökéletes választás: nagy, tiszta, jó fürdõ, tv, dohányzó asztal, ülõgarnitúra, nagy erkély. Mondtam, hogy szuper, de kettõnknek túl nagy. O.k., eggyel lejjebb: kétágyas 15 USD, légkondi, tv, melegvizes zuhany-wc, makulátlan tisztaság, az egyik legjobb szállásom volt ezen az árszinten DK-Ázsiában eddig. Pl. a Nong Sodához képest 1 usd a különbség árban, de a két GH közt osztálykülönbségek vannak. De a Khao San környékén sem találsz ennyiért ilyet soha!
O.k., mondtam lent Sakálnak, megvan a szoba, õ fel, én meg lent Mai-jal kitöltögettem a papírokat (ill. mondta, hogy elõször pakoljunk és fürödjünk le, ráér utánna is), mi voltunk amúgy az elsõ és eddig egyetlen vendégek itt Magyarországról:-)
Kérdezte, hogy miért csak 3 éjszakát maradunk, merre megyünk tovább és miért, elmondtam nekem lenni gyerek és thai feleség, várnak vissza, csak egy hetünk volt eljönni, stb. Foglaltam jegyet rögtön vissza Savannakhetbe, VIP 22 USD/fõ, hmm, errõl majd még késõbb mesélek.
Végre fürdés, átöltözés, kis újjászületés. Hát akkor együnk: beültünk a nem messze lévõ (1-2 utcára) Red Chilibe. Szép, rendezett, étel-ital o.k. Én nagyon éhes voltam és szomjas, aznap néhány kekszen kívül semmit nem ettem még. 113000 VND-t fizettem, ez kb. 1230 HUf-nak felel meg a következõkért: mango-juice, ananász-juice, spring rolls(roll your own), chicken phó, Hué Beer (0,33), Huda Beer (0,48). Mind jó volt, sõt: tökéletes.
Elõre ideírom: Vietnám volt az eddigi legkellemes csalódás eddigi útjaim során, a tájak, az emberek, az ételek, stb. Úristen! Milyen kicsi részét láttam pedig és milyen rövid ideig, hüpp-hüpp! Miért írom ide ezt? Mert egy dologgal itt is vigyázni kell! Ugyanaz a sátáni dolog, amit Bangkokban a tuk-tuk driver testesít meg, csak itt: cyclo-driver… rohadt, pofátlan alakok, de muszáj kipróbálni. Na, mi kipróbáltuk, ezzel mentünk a piacra: Cho Dong Ba, a Parfüm-folyó túlpartján. Itt minden kapható. Én végül is teát, kávét és egy fekete, nagyon klassz, szellõs selyeminget vettem, Sakál is mindenfélét, vietnámi kalapokat, stb. A selyeminget 24 USD-rõl indították…, 10 lett a vége, szerintem így is mindenki jól járt. 1 hiba volt: a szivarválaszték. Mindenhol Huéban csak kétféle pokolt kapni szivarból: King Edward és Blackwood Tip, pfü-phü-phü, okádék, na mindegy, azt nem vettem, ez legyen a legnagyobb baj.
A lényeg, hogy cyclo-driverekkel úgy kell megalkudni, hogy: szépen egy cetlire leíratod az árat és a pontos célt. Mi nem úgy tettük…, persze a végén a dupláját fizettük az általam kigondoltnak, de még mindig jobb volt, mint az eredeti háromszoros ára, amit próbált lenyomni rajtunk. Amúgy ezek is cirkálnak az út szélén és nappal szólongatják le a túrisnyákat:
-van áör, citadel, 100 000???
Este váltanak: beautiful women? Young Women?-persze félreérhetetlen nk-i jelekkel kísérve, ha értetlenkednél. Nem tudom itt hol ûzik az ipart?? Vietnámban ez totál illegális és nem is volt látható az utcán. Két csajszit láttam összesen a DMZ-barban két idõsebb külföldivel, azok gyanúsaknak tûntek, de hozzátenném elég jól öltözöttek violtak.
Amúgy megjegyezném itt, hogy hazafelé menet megállapítottam, hogy dk-ázsiában toronymagasan a vietnámi lányok a legklasszabbak, simán lemossák a többit! Jól öltöznek európai szemmel is, kedvesek, szépek és igencsak tanultak, mûveltek a többi általam a környéken látogatott országok közül. A Laók nálam visszacsúsztak a második helyre, he-he, ha lesz még egy életem, muszáj, hogy viet feleségem legyen, he-he…
kicsit megint elkalandoztam: vissza a hotelbe, lepakolás. Hova menjünk??? Hát piálni! A Canh Thien mögötti utcában (Tran Cao Van street) kötöttünk ki a Heaven Bárban. Ingyen pool és dartz, sörök, koktélok, olcsóság, sõt némi étel is. 2 fiatal srác vezeti és egyetemista csajok szolgálnak fel ill. hívogatják be az utcáról a vendégeket. Mondanom sem kell, gyönyörûek és/vagy aranyosak voltak, minden este ide tértünk vissza! kipróbáltam a Festival Beert is, ez a 3. Huéban gyártott sör, szerintem a színvonal csökkenõ sorrendben ez: Hué, Festival, Huda, de az utóbbi is jó!! Maradtam is annál, az a legolcsóbb, ár-érték arány is tökéletes, nemcsak az itthoni, de a thai árszinthez képest is: kb. 150 HUf egy üveg 0,48L-es kiszerelésben. Persze egy slimet is letoltam, elég jó volt a koktél választék is…Itt az egyik helyes szemüveges lánnyal dumáltunk sokat, ránktapadt, de nem bántam, mert így nemcsak Sakál volt a társaság. Kérdezte nem baj-e? szeretné gyakorolni az angol tudását! Mondtam nem gond, csak én sosem tanultam iskolai keretek közt angolul, így sok jó nem ragad rá, he-he, mindegy, minden este sokat dumáltunk, csak mondtam, hogy az állása ne bánja. Sakál a másik két szexbombára volt ráállva, el kell ismerni brutáljók voltak tényleg, az egyik mondjuk csak franciául tudott. Duma, billiárd, sörök, haza.
A Cahn Tiennek egy baja van: 22-körül bezárják a kapuit…, nem gond, van csengõ, csak kicsit kellemetlenül éreztem magam minden este így, 23:00 sosem értünk haza, mindegy. Elég jól aludtam.