Laci

#437114 Hozzászólás

unalmas

Laci

ha-ha, eltaláltad a nevem, a kis huncut. :)))
Nos ez az elbeszélés is igen érdekes volt, akár az elõzõ, sukran.
Ami az arab nyelvet illeti, nem vagyok még profi benne, mint mondtam, úgyhogy bocsi, ha tévednék, de annyit tudok, hogy leteszteltem a páromat, és nemigen értette az algériait. Ismeri a különbségeket mondjuk pl az egyiptomit, saudit stb, de õ azt mondja igazából csak pár szót ért meg belõle. Pl a klasszikust nemigen használják, így nem is támogatja, hogy tanuljam, mert nincs nagyon értelme, de persze ettõl még meglehet és hasznos is lesz egyszer, de inkább elõszõr a marokkóit érdemes. Nos azt nem tudom, van-e berber eredetû benne, biztosan, azt tudom, az anyukája berber volt de nem beszélte és õk sem beszélik. Ez biztosan függ a környezettõl is, ahol anno éltek (Meknes), talán nem volt körülöttük berber család, ezért sem. Mint írtam fentebb, épp most lesz majd berber-marokkói esküvõ a családban, õk nem értettek egy mukkot sem a berberbõl, ami zavarta is õket ha épp maguk közt így beszéltek. Remélem, nem írtam nagy marhaságokat, én ennyit tudok errõl. Köszi a tippet a könyvrõl.
Igazán jópofa volt amit írtál Sophinak a bevágódós taktikákról :))). Valaki mesélte ezt neked, vagy megélted már te is ezt a “ceremóniát” ? Tény, nem mindegy, hogy hogyan viselkedsz, mindehol értékelik az udvariasságot.
Iszonyatos nagy különbségeket látok a fiú és a párom családja között a leírásod alapján is. Tudom, hogy neki ezeket végig kell csinálni, ha enyhiteni szeretne ezen a helyzeten, de nagyon merevnek tünik ez az egész, ahogy leírtad, még így sem lesz könnyû dolga. Bízom benne, hogy az útmutatásod enyhíteni fog az apa ellenszenvén.
Szerencsére nekem nem kellett ilyen trükköket bevetnem, eleve nyitottan fogadtak. Ahogy én is õket, az udavriasság szerintem meg egy elemi dolog, én mindig megkérdeztem, mit hogy illik elõtte is és ott is, és mindig azt mondták, jó ahogy csinálod te itt “itthon” vagy. Természetes, hogy minden családnak megvannak a maga szokásai, és nem illik ezt megsérteni, abból baj nem lehet ha kérdezel.
Pl én ott mellette ültem mindig, vagyis õ ült úgy, hogy mellé kerüljek, nem voltak ilyen szabályok sem ezzel kapcsolatban, mindenki oda ült ahova akart. Nem volt olyan sem, hogy a nõk külön ültek volna, mi mindig együtt ettünk(tudom, hogy van ahol ez a mai napig szokás). õk egybõl megpusziltak, megöleltek, még a báttya is, állandóan beszéltek hozzám, már csak ezért is szeretném megtanulni a nyelvüket, jóval könnyebb lesz komunikálni.
Ahogy említetted is, Marokkóban nem gond, ha pl kézen fogva jársz valakivel, sok ilyet láttam én is, meg ölelkezõ párokat is a tengerparton, de még mennyit! Talán két nõt láttam idáig ott teljesen lefátyolozva, a többiek fele vagy kendõben vagy anélkül. Így igaz, náluk általában nincs olyan, hogy csak járunk v együtt vagyunk.
Mesélj még hasonló érdekességeket és tapasztalatokat, ha nem unod a témát és van még mirõl (biztos van!), élvezet olvasni ezekrõl.
Jó hétvégét :)