lecso rulez!

#82330 Hozzászólás

ugly duck

lecso rulez!

Az utazasaim soran szerzett tapasztalataim azt mutatjak, hogy a magyar konyha egyaltalan nem ismert kulfoldon. Ha feljon a magyar konyhamuveszet temaja, 100-bol 99 kulfoldi kapasbol ravagja, hogy “aah, guuullllaaaaas” aztan kifujt. Termeszetesen a Magyarorszagra latogato turistak koreben tobbnyire igen nepszeru a magyar konyha, dehat en is mindig kiprobalom a helyi konyha remekeit ha egy idegen orszagban jarok. A “magyar etterem kulfoldon” temahoz annyit fuznek hozza, hogy a kulfoldi magyar ettermek tobbsegenek semmi koze az eredeti magyaros izekhez (tisztelet a kivetelnek). Talan az az alap, hogy magyar a tulajdonos es magyar a sef, vagy legalabb egy magyar dolgozik a konyhaban (ja, es az sem art ha fozni is tud az illeto). Valaki emlitett magyar ettermeket Sydneyben. Hat nekem volt szerencsem az egyikhez. Bementem, megneztem az etlapot es ugyanazzal a mozdulattal ki is setaltam. Ott kezdodik, hogy nem volt borlapjuk (nem is arultak bort egyaltalan). Szerintem oriasi hiba (meg akkor is ha ennek valami engedely az oka), ha magyar etterem, akkor minimum magyar boroknak is kene lennie az itallapon, hiszen egyre jobbak a magyar borok es a magyar kultura szoros reszet kepezik. A masik: ha en bemegyek egy magyar etterembe kulfoldon, akkor az utolso amit latni akrok az etlapon az a “rakporkolt”. Londonban van egy magyar etterem, aminek eleg jo a kritikaja, de nem tudom, hogy mennyire hiteles. A neve nem ugrik be. Van egy masik etterem is Londonban “Gay Huszar” [aki ezt a nevet kitalalta, azt villamosszekbe ultetnem :D] neven, az egyik baratomnak volt szerencseje, hozza. Allitasa szerint reg evett olyan rossz marhaporkoltet, mint amit ott keszitenek [raadasul magyar szakacs altal keszitett marhaporkolt].

En szemelyszerint imadom a magyar konyhat, de modjaval. Nem veletlenul 64 ev az atlageletkor Magyarorszagon es az sem veletlen, hogy szivroham teren listavezetoek vagyunk (remelem megerem, hogy egyszer az oktatas es gazdasag teren leszunk listavezetoek). Nehezek, zsirosak es egeszsegtelenek a magyar etelek. Ettol fuggetlenul a lovamat is eladnam egy jo somloi galuskaert vagy egy csirkepaprikasert.

Meg annyit tennek hozza, hogy szerintem eleg nagy tajekozatlansagra vall az olasz meg a francia konyhat elintezni annyival, hogy “nem nagy szam”, meg, hogy az olasz konyha nem all masbol, mint spagettibol es pizzabol. Aki ilyet mondd, az soha nem jart meg Olaszorszagban, soha nem evett egy autentikus trattoriaban. Az olasz konyha az egyszerusege miatt olyan nepszeru szerte a vilagban es nem azert mert jo a marektingje. Viszont megertem azokat akik szkeptikusak a francia konyha irant, de ne felejtsuk el, hogy barmenyire is faj, a magyar konyha alapjai a franciaktol szarmaznak. Ugyanis Matyas kiraly volt az, aki francia szakacsokat hozatott be Magyarorszagra es nagyon sok francia behatas erte konyhamuveszetunket.