Legfrisebb jordán vízuminfók, határon való vízumbeszerzésrõl

Kezdőlap utazas.com Fórum Közel-Kelet/Közép-Ázsia Jordánia – vizum Legfrisebb jordán vízuminfók, határon való vízumbeszerzésrõl

#439637 Hozzászólás

Tibor

Legfrisebb jordán vízuminfók, határon való vízumbeszerzésrõl

Már írtam e rovatban, hogy a jordánok állítólag október óta ismét adnak vízumot magyaroknak a határon. Ezt az infót azóta a Külügy is bejelentette, a sajtótájékoztazóján (ld. http://www.mfa.gov.hu, azon belül az okt. 20-i sajtótájékoztatót; a sors iróniája, hogy aznap utaztunk haza Jordániából, miután elõzetesen Bécsbe kellett kimenni a vízumért…).

Miután azonban mindenki csak az egy (két, három, stb.) évvel ezelõtti jordán vízumproblémáiról ír, szükségét éreztem felhívni a bécsi nagykövetséget, tisztázandó a dolgot. A követség határozottan és egyértelmûen megerõsítette, hogy magyarok minden további nélkül kaphatnak a határon is vízumot. Egyedüli feltétel — erre külön felhívták a figyelmet — hogy az útlevél még legalább hat hónapig érvényes legyen. Ez a követelmény viszont nem hinném, hogy csak magyarokkal szemben érvényesül, és tudomásom szerint nem jordán specialitás. A vízumot bármely közúti határátkelõhelyen kiadják, ideértve a jordán-izraeli határátkelõket is, kivéve a Ciszjordánia (megszállt területek, Palesztín Nemzeti Hatóság közigazgatása alatt álló területek, stb. — mindenki válassza ki a neki tetszetõs elnevezést…) és Jordánia közötti határszakaszon lévõ átkelõket (pl. a King Hussein/Allenby-híd). Van vízumkiadás az ammani Queen Alia Airport-on és az aqabai nemzetközi repülõtéren is, továbbá az aqabai kikötõben (utóbbi az egyiptomi Nuweibah-ból komppal érkezõ utasokat érinti mindenekelõtt).

Minderre tekintettel szerintem kár több szót vesztegetni a jordán vízumról (nem így magáról az országról), legfeljebb azt lenne kívánatos közkinccsé tenni, ha netán a jövõben valakinek negatív tapasztalata keletkezik (magtagadják a vízumot stb.). De erre remélhetõleg nem kerül sor.

Üdv. Tibor

Ps. a damaszkuszi nagykövetségen kért 40-50,- USD még mindig csak kb. harmada a bécsi követségen kért 1500,- ATS vízumdíjnak; 40-50,- USD manapság már — sajnos — egy normális öszegû vízunmdíjnak számít… Ami meg a hashemiták megsértését illeti… nem tudom, de szerintem nem igaz. Mások inkább azt emlegetik, hogy jordán közúti teherfuvarozók magyarországi tranzitengedélyei kapcsán támadtak nézeteltérések a jordán és a magyar illetékesek között, és erre léptek a jordánok vízumszigorítással. Hát ki tudja.