légiutaskísérõ

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág légiutaskísérõ légiutaskísérõ

#91797 Hozzászólás

Mariann2
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Érdekes volt olvasni a hozzászólásokat…

Én már 10 hónapja dolgozom légiutaskísérõként és nagyon szeretem. Felszolgálóként, bárosként dolgoztam elõtte nagyon sokáig otthon és külföldön is. Most negyed annyit dolgozom, mint annak idején és négyszer annyit keresek. Persze, nem a legtisztább munka és nagyon fárasztó is tud lenni, de nem születtem királyi családba… Havonta csak 1-2 turn-around-om van, a többi lay-over. Most épp Casablankából jöttem, de jártam már sok európai városban, Nairobiban, Lagosban, Indiában, Kínában, Japánban, Ausztráliában, az Usá-ban, Mauritius-on, Máltán, Bangladesben, Dél-Afrikában stb. Én elégedett vagyok a zsebpénzzel is és a pihenõ idõvel is.

Két diplomám van. Két idegen nyelven beszélek folyékonyan. Pincérkedtem. Titkárnõnek túlképzett vagyok, magasabb pozicióhoz nem volt szakmai hátterem. Mindig visszakanyarodtam a vendéglátáshoz. Nagyon élveztem és az átlagnál jobban kerestem.

Ezzel a munkával minden problémám megoldódott: a pénz is jó és elõrelépési lehetõség is van. Mindig szerettem rugalmas munkarendben dolgozni, most sem rázott volna meg nagyon, ha nem kapok szilveszterre szabadnapot. (De kaptam! Five in a row!) A magánéletemben is minden rendben van, a párom pilóta, több idõt töltöttem vele az elmúlt 6 hónapban, mint az összes eddigi pasimmal együtt véve. Állítólag meg is fiatalodtam…

Igaz, mind nagy áldozatot hozunk a “cégért”: elhagyod a családot, barátokat, az otthont, az anyanyelvet. Jelenleg 8000 légiutaskísérõ dolgozik nálunk, abból csak 14-en vagyunk magyarok. Én Szlovákiába utaztam az interjúra, mert Budapesten nincs “open day”. A Malévhez eszembe sem jutott megpróbálni: kevés a pénz, túl sok a turn-around és 20 évbe telik mire “purser” leszel.

A hozzászólásokat olvasva egyértelmû, hogy ki az, aki nem megfelelõ erre a munkára, ki az, aki gyûlöli, ki az, aki érdeklõdik és áldoz az idejébõl az információ-gyûjtésre és ki az, aki – akár otthon, akár külföldön – élvezi és nem bánta meg, hogy ezt a megélhetést választotta.

Az érdeklõdõknek javaslom, hogy kutassanak, érdeklõdjenek, gondolkodjanak. Az információkat mérlegelve könnyû lesz eldönteni, hogy valóban érdemes-e neki futni a jelentkezésnek. A húgom egy kollegája (tanárnõ) nem tudta, mihez kezdjen, de váltani akart. A példámtól inspirálva vágott bele a jelentezésbe és sikerült neki. Õ is külföldön dolgozik már. Azért írtam ezt a hozzászólást, mert azoknak szeretnék a döntésben segíteni, akik rátermettek, de még bizonytalanok.

Lásd: http://www.emirates.com