lehet, hogy a görög légiirányítás sáros

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Malev: ez itt a reklam helye lehet, hogy a görög légiirányítás sáros

#151900 Hozzászólás

Tibor

lehet, hogy a görög légiirányítás sáros

A NSZ tegnapi cikkében még szó sem esik a futómû meghibásodásáról, sokkal inkább a görög légiirányítás töketlenségérõl:

“A Malév 260-as számú járata leszálláshoz készülõdött Szaloniki repülõterén, amikor a helyi légiirányítás kérésére úgynevezett „átstartolást” kellett végrehajtania. A kifejezés olyan mûveletet jelent, amikor a betonhoz közeledõ repülõ mégsem száll le, hanem a pálya fölött alacsonyan átrepülve, ismét a magasba emelkedik. A Tu–154-es azonban e mûvelet közben olyan közel került a repülõtéri betonhoz, hogy törzse és szárnya is megsérült.

A Népszabadság értesülése szerint a történtek hátterében a szaloniki repülõtér zsúfoltsága, és a görög légiirányítás bizonytalankodása áll. A Malév-gép érkezése elõtt a görög légiirányítás még engedélyezte egy másik repülõ felszállását ugyanarról a pályáról, amelyen a Tu– 154-esnek landolnia kellett. Az utolsó pillanatban azonban észlelték, hogy az induló gép nem tud idejében felszállni, és ezért utasították a leszálláshoz készülõdõ Malév-gépet az átstartolásra. A váratlan közjáték után a magyar gép másodjára sikeresen landolt. Sem az utasok, sem a személyzet közül nem sérült meg senki, a gép törzsét és szárnyát azonban felsértette a kifutópálya betonja. A gép sérülése miatt a Malév esti járatát törölték, és ennek hetven utasa szerda hajnalban egy másik géppel érkezett Budapestre.

A Malév szerdai közleménye szerint az eset kivizsgálása – amelybe magyar szakembereket is bevontak – még tart. A gép fekete dobozának adatait a görög fél kérésére semleges helyen (várhatóan Németországban) vizsgálják meg. A közlemény szerint a szakértõk szerdán megerõsítették, hogy a gép a törzsén és a szárnyán sérült meg, amikor a repülõtéren kialakult forgalmi helyzet szükségessé tette az átstartolást, a sérülések azonban az utasok biztonságát nem veszélyeztették.”

Tibor