levente…

#388083 Hozzászólás

benoe

levente…

… lasd elozo hozzaszolasom: az, hogy valaki nem eroskodik, hogy menj mar el a bankba es valts helyi valutat, nem jelenti, hogy “nincs baja vele”, csak annyit jelent, hogy nem akar egy kulfoldivel errol veszekedni, inkabb nyel egyet, elfogadja a kulfoldi valutat, es majd o szop a valtassal kesobb, mert neki is helyi valuta kell.

Azt hiszem errol felesleges vitazni: Macau-nak tovabbra is a patacas a hivatalos penzneme, a HKD konvertibilis valutanak szamit csak, amit bankban atvaltanak, de azzal hivatalosan SEHOL nem lehet Macau-ban fizetni. Vannak intezmenyek, melyek ELFOGADJAK a HKD-t, de ettol meg az nem lesz hivatalos fizetoeszkoz.

Hasonlo fallacy-ban szenvednek paran, akik hirdetik, hogy hitelkartyaval szinte mindenhol lehet fizetni. Ez szinte sehol a vilagon nincs igy, meg a legfejlettebb USA-ban, Beneluxban es Japanban sem. A keszpenz mindenhol a vilagon a legelterjedtebb fizetesi forma turisztikai tranzakciokra, tehat ha valaki utazik, csak mertekkel tamaszkodjon a hitelkartyajara, a legtobb esetben sok hasznat nem fogja latni. A legjobb, ha megtanulja a helyi szokasokat, es azt is, hol, milyen valutat valtanak legszivesebben, legjobb arfolyamon, aztan azzal a valutaval, keszpenzben intez mindent. A muanyagkartyas (wow, cool) megoldasokat tartogassa az ember olyan alkalmakra, amikor TENYLEG megeri (pl fenntart az ember egy szamlat, amire csak parszaz dollart rak, es onnan vasarol az interneten: ez altalaban megeri).

Erdekes, hogy a keszpenznek pszichologiailag mik a hatasai par emberre. Ismerek sokakat, akik mint a gyerek, amely most kapott eloszor karacsonyi ajandekot, fetisizalja a hitelkartyajat (jo regi “nyugati” szokas, hogy tobb szamlat is nyit, aztan a penztarcaja ugy nez ki, mint egy csomag franciakartya, minden szinbol van 2-3). Ennek persze a bankok nagyon orulnek, de szomoru, hogy az atlagember ennyire egyszeru matematikai kepleteket keptelen atlatni, es bedol a trukkoknek.

Aki ram hallgat, marad a keszpenznel, es megsporol maganak egy csomo fejfajast. Teny, hogy semmi “cool” nincs abban, hogy az ember a penztarcajabol papirdarabokat vesz elo, es azzal fizet, de legtobbszor olcsobb es praktikusabb, mint a muanyagkartyas megoldas.