Lia és az iránytaxi

Kezdőlap utazas.com Fórum Kelet-Európa szentpétervár Lia és az iránytaxi

#119515 Hozzászólás

Csaba

Lia és az iránytaxi

Szia Lia!

Ezek az irántaxik könnyen felismerhetõk, ugyanis, ezek nem csak úgy “vannak”, mint mondjuk az arab országokban, hanem sárga vagy fehér iránytáblával ellátottak és vonalszámuk is van (amely a rendes autóbuszoktól eltérõen K betûvel kezdõdik). Valemennyi kocsi fehér színû. Pl. a Szentpétervár-Pulkovo reptér 2-es nemzetközi terminálja és a Moszkovszkaja metróállomás között a K-13-as iránytaxi és a 13-as számú normál városi autóbusz közlekedik. Tehát vannak rendes megállóik is, ahol fel lehet rá szállni, de azt hiszem az utcán csak a (gyakori) megállóban vesz fel utast, viszont bárhol megáll, ha le akarsz szállni és ezt jelzed.
Az iránytaxi neve oroszul: Marsrutnoje Taxi. Sok térképen szerepel is az útvonaluk, úgyanúgy, mint a buszoké, és általában a múzeumok, éttermek stb, szórólapjai, honlapjai is feltûntetik, hogy hányas iránytaxi jár feléjük.
Nyilván el fogtok pl. menni Carszkoje Szelóba, oda is iránytaxival érdemes (talán K-229 a száma, de nem biztos), ez a Moszkovszkaja metróállomástól indul, ki is van rá írva, hogy Carszkoje Szelo-Pavlovszk. Mondjuk, ha itt nem öregedsz 10 évet, akkor sehol, mert egy baromi szélés, jó minõségû út vezet oda, tehát simán elfér három kocsi egymás mellett. De amikor egy szembejövõ személyautót éppen 100-al elõz egy pótkocsis kamion, és nem is zavarja, hogy jön szembe az iránytaxi, az elég rémisztõ :). Szóval városon kívül talán inkább elektricskával (helyi HÉV) menjetek mindenhová. Carszkoje Szeloba a Moszkvai pályaudvarról indulnak a vonatok, Peterhofba a Balti pályaudvarról. De ez utóbit nem ajánlom, max. visszafelé, mert oda “kötelezõ” az Ermitázs elõl induló – finoman szólva nem túl olcsó – szárnyashajóval érkezni.