Malária

#389350 Hozzászólás

gabry

Malária

A malária az egy ronda betegség, amibe bele lehet halni. Ha viszont idejében elkezdik kezelni, meggyógyulsz. Persze nem egy tablettától, ez biztosan tovább tart, kórházba kell menni és bizonyára nagyon kellemetlen. Másrészt ha akármilyen erõs gyógyszert hosszú ideig, hónapokig, vagy netán évekig szedsz, attól tuti kinyiffansz. A szúnyogcsípés ellen lehet védekezni és nagyon nem mindegy, hogy valami mocsár közepén dekkolsz vagy Bombay belvárosában.Úgyhogy ezt kell mérlegelni.
A tünetekrõl és a gyógyításról rengeteg infot találhatsz a neten vagy akár az LP-ben. Mindenesetre a magas, és hullámokban megszûnõ láz jellemzõ. Indiában, ha akármi miatt megvizsgálnak, a maláriafertõzöttséget rutinból ellenõrzik, ehhez egy csepp vér is elég és néhány óra múlva megvan az eredmény.

Az orvosi ellátás valóban nem drága, és legalábbis a frekventáltabb helyeken, a szinvonal is nagyon rendben van. Egy kórházi tapasztalatunk volt eddig (szerencsére). Egyikünk hányással és fosással ment el az orvoshoz. A kiszáradás veszélye miatt bent tartották a kórházban 3 napra. Infúzió, laborvizsgálatok, konzultáció specialistával, különszoba fürdõszobával stb., és ez került 6200 rupiba, ráadásul meg is gyógyult. Ez Goán volt egy magánklinikán, tisztaságban és felkészültségben, de fõleg odafigyelésben messze a magyar közkórházi állapotok felett. A végén pedig tételes számlát adtak. Ennek ellenére azért, ha komoly a gond, mondjuk hosszabb kórházra, netán mûtétre, helikopterre van szükség, könnyen lehet nagyon drága az ellátás, úgyhogy van egy kockázata annak, ha nem kötsz biztosítást.
Két hónapra pont jó megoldás egyébként a sok hitel-, sõt debit kártyához kínált utasbiztosítás, ami évi olyan 3-5000 Ft és egyszerre általában 60 napos külföldi tartozásra lehet haználni. Nekünk egyébként indiai biztosításunk van, nagyon olcsó és az említett kórházi számlát csont nélkül kifizették. De ezt minimum egy évre kell kötni, úgyhogy csak hosszú távra megoldás.