McLeod Ganj

#389491 Hozzászólás

Borsi

McLeod Ganj

Ha a környékre utaztok, ne hagyjátok ki Amritsart és Shimlát sem. Amritsarban az Arany Templom az tényleg kötelezõ, ill. meg lehet nézni az indiai-pakisztáni határon a határ bezárását minden este, ami nagy showmûsor :) Amritsarban az Arany Templomtól két sarokra lehet bejutni a Jallianwala Bagh-ba, abba a kertbe, ahol az angolok többezer szikhet mészároltak le Gandhi idejében, most emlékpark.
Amritsarból – ha futja a keretbõl – lehet szerezni dzsip transzfert is Dharamshalába, ami így tényleg drágább, mint a vonat, de sokkal gyorsabb és kényelmesebb.
McLeod Ganjban egy pár napot gond nélkül el lehet tölteni. A falu mindkét végétõl vannak klassz túraútvonalak a törnyezõ falvakba meg az erdõbe. Nekünk a tapasztalat az volt, hogy a szállás általában drágább, mint egyébként Észak-Indiában, talán a hely felkapottsága miatt, elég sok volt a turista. Nehezen tudok olyan idõszakot elképzeni, amikor nincs ott tömeg, lévén az utcák szûkek, járdák egyáltalán nincsenek, és az autók, a helyiek és a turisták is alig tudják helyenként átpaszírozni magukat.
Dharamshalából Shimla kb. 5 óra kocsival. Ez volt régen az angolok egyik nyári pihenõhelye (hill station-je). Még fagerendás anglikán templom is van, igazi angol sétány (Mall), meg gyönyörû panoráma a hegyekre minden irányba. Annyi majmot egy rakáson sehol másutt nem láttunk, mint Shimlában, minden utca, háztetõ televan velük. :) Innen kisvasúttal lehet visszamenni Delhi felé, ami több mint 90 alagúton megy át, ahogy lefut a hegyrõl, érdemes megnézni.