még egy kis info (Göreme, Isztanbul, busz)

Kezdőlap utazas.com Fórum Közel-Kelet/Közép-Ázsia Törökország még egy kis info (Göreme, Isztanbul, busz)

#443452 Hozzászólás

Miki29
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

még egy kis info (Göreme, Isztanbul, busz)

Sziasztok!

Én csak egy hetet voltam kint (egyedül) és csak Isztanbulban és Kappadokiában jártam. Ott Göremében szálltam meg, pl. a “Paradise Pension”-ban a szállás 10M Lira volt (kb 1,6M Líra= 1 USD volt a kurzus) 1 éjszakára reggelivel egy ilyen kis “barlanglakásban”, amikrõl az egész vidék híres. Egyébként ez a panzió elég kellemes, vagy közvetlenül mellette van három hasonló. Aki most megy az olyan szempontból jól jár, hogy nem lesz tele turistákkal a terület, bár Göreme sajnos NAGYON átalakult egy turistafaluvá. Van sok másik sokkal kellemesebb falu ott pár kilometernyire.

a Lonely Planet is írja, és teljesen joggal, hogy ha nem saját kocsival mentek, akkor feltétlenül érdemes befizetni valami mikrobuszos vezetett útra ezen a területen, mert nagyok a távolságok és egyedül az érdekes helyeknek csak a töredékét fogod megtalálni. Az ár itt is kb. állandó: egy nap gyakorlatilag mindenhol 35M Lirába kerül (ez több mint 5.000 Ft!), hát igen…. ennek hiányában akár vaktában is el lehet indulni, szinte bármerre mész találsz valami szép völgyet vagy elhagyott bizánci sziklatemplomot! Sok hely az útról ki van táblázva, de abszolút hasznos egy LP. Vannak egészen elhagyott görög falvak is, ugyanis 1924-ben a görög-török népességcsere következtében kénytelenek voltak kitelepülni, pl. Ürgüpben mászkáltam egy ilyen helyen a hegyoldalban, döbbenetes volt.

Az volt a tapasztalatom, hogy mivel nem fõszezon van, elég korrekt árakat mondanak elsõre is. Göremében drágábban lehet csak étkezni mint pl. isztanblban (meglepõ módon), mivel csak a turistákban kitalált éttermek léteznek, a falusiak otthon esznek, szóval marad a konzerv, az étterem vagy a helyi vegyesbolt…

A buszok kora reggel érnek vissza Isztanbulba, én a Kapadokya Bus Company buszával mentem és megáll: Harem (ázsiai oldal) – Otogar (világ vége) – Sutanahmet (turista negyed közepe). Érdemes kiszállni a Harem-nél és felszállni egy autókat szállító kompra, negyed óra alatt átvisz az Eminönü hajóállomásra, ami egy nagyon jó központi hely. A komp 850.000 Lírába került (=150 ft), szóval szerintem megéri.