még egy példa

#89435 Hozzászólás

Pityu

még egy példa

kb egy hónapja vettem egy barátom kisgyermekének egy mesekönyvet. Szép színes 3 éveseknek való lapozgatható mesekönyv. MAGYAR nyelvû!. (én nem tudom, hogy miért, de már gyerekkorom óta mindig megnézem, hogy mi hol készült)
Na szerinted a mesekönyv hol készült? Igen, eltaláltad: Kínában.
Vagy: most jut eszembe: szoktam fotózni. régebben a komolyabb fényképezõgépek mind Japánban (már a japán márkák) készültek, még/már akkor is, amikor már Japán drága volt. Akkor elkezdték a legegyszerûbb és legkommerszebb objektíveket Kínában csinálni, de az obejktívek közül a jobbak, drágábbak, komolyabbak még mindig Japánban készültek. Most jelen pillanatban nem tudom, de lehet, hogy mára eljutottunk oda, hogy már az egyes márkák (pl. Nikon, Canon) profiknak való csúcsmodelljeit is Kínában gyártják, nem beszélve a legjobb objektívekrõl. (ebben a fotós példában is elsõsroban a tendenciát akartam láttatni, mert lehet, hogy egy Nikon F5-öt még ma is Japánban készítenek /nem biztos, nem tudom/, de lehet, hogy jövõre már azt is átteszik Kínába).
Erre persze mondhatod, hogy de ez a japán Nikon cégnek a profitját növeli, de kérdezem én, manapság lehet tudni, hogy egy cégnek kik a részvényesei ténylegesen? lehet, hogy Kína ebben a konkrét példában úgy fog gazdagodni (a munkásokon kívül), hogy elkezdik a gazdag kínaiak megvenni a részvények egyre nagyobb százalékát, s már akkor nem is Japánban lesz a profit, hanem Kínában marad!
(Errõl persze eszembe jut a nagy magyar cégként emlegetett MOL, aki regionálisan terjeszkedik. Tök jó! én is örülök neki, már-már én is büszke vagyok rá, de jó lenne megnézni a részvényesek szerkezetét: lehet, hogy a kétharmada-négyötöde külföldiek kezében van? Akkor ez még mindig magyar cég tessék mondani?)