még info

#287258 Hozzászólás

Borsi

még info

Oltás: Hep A,B (az A az kajával terjed, úgy hogy nem esélytelen, hogy egy egyszerû ebédnél elkapod, a B az véráram útján terjed, de ha mondjuk valamiért orvoshoz kerülsz, és kell egy injekció, akkor ez is potenciális veszélyforrás), plusz sárgaláz (ez tényleg van Peruban, ill. ha Brazília érintésével utazol, akkor elkerülhetetlen, mert a brazilok BIZTOS nem engednek be az országba oltási igazolvány nélkül, ha látszik, hogy jártál Peruban 6 hónapon belül). Nem nagy ügy, ezek elõre csomagolt vakcinák, egy tûszúrás az egész, nem fájós oltások (esetleg a sárgaláztoltásól egy kis hõemelkedésre számíthatsz). Ha mész a dzsungelbe is, és az esõs évszakban, akkor maláriatabletta (Peruban Lariam magy Malarone, Mexikóban cloroquine, de ott nem olyan fontos, csak tényleg az õserdõ közepén).
Peruban érdemes viszonylag fokozatosan emelkedni, különben fejfájás lesz a vége (mi pl. 3 óra alatt mentünk fel Arequipából, ami 2200 méteren van a Colca-kanyonba, 4800 méterre, na és nem volt kellemes, sokan rosszul lettek, én is nagyon szédültem egy fél napig, foltok ugráltak a szemem elõtt, ráadásul 3800-on utána még túráztunk is…:)) Rágni kell a kokalevelet, inni a kokateát és enni rengeteg csokoládét, ezek segítenek.
A városok közi utaztás Peruban nagyon komfortos a turistabuszokkal, nincs szükség autóbérlésre szerintem. Egyébként is kevesen járnak autóval a települések között, a Pan American Highway-n szinte csak kamionok és buszok járnak. A városokban a közlekedés totálisan kaotikus, Európában szocializálódott sofõrökneknek nem ajánlott, az egyetlen közlekedési szabály az az, hogy aki kitartóbban dudál és agresszívabban megy elõre, annak van elsõbbsége.
Puno az egy koszfészek, Juliaca méginkább, de Punoból el kell menni hajókázni a Titicaca-tóra, és nem csak az úszó szigetere, amelyek tényleg teljesen elturistásodtak (sajnos), hanem Amantaníra meg Taquiléra, amelyek a tó közepén vannak. Ott már tiszta a víz, gyönyörû a táj, és lehet a helyieknél éjszakázni, ami nagy élmény volt nekünk. A szigeteken nincsenek utak, jármûvek, nincs vilátás, vízvezeték stb., teljesen rusztikus. A tó vizével fõznek, gyertyával világítanak. Taquilén gyönyörû szõtteseket készítenek, a helyi népviselet nagyon szép.
Arequipa gyönyörû város, és a Colca-kanyon is csodálatos, mindenképpen nézzétek meg!