melyben utazóink ismét zavarba kerülnek az idõvel

Kezdőlap utazas.com Fórum Útleírás India 30 nap, 2007 január melyben utazóink ismét zavarba kerülnek az idõvel

#54698 Hozzászólás

Laca

melyben utazóink ismét zavarba kerülnek az idõvel

Jan 26, Péntek – Agra

Valami kora hajnalban jött volna az a vonat ami minket Agrába visz, igazából az útról már sokra nem emlékszem, csak a felismerésre a leszállás elõtti pillanatokban, miszerint A Taj Mahal az szent muzulmán hely és mint ilyen zárva tart ima napon azaz pénteken. Persze, véletlenszerûen utazgattunk erre arra, na de ennyire? De valahogy azért annyira nem rendített meg a dolog, a Taj Mahal ugye a India jelképe s mint ilyen meglehetõsen turistás is. Valahogy nem bántuk, hogy kimaradtunk a programból (vagy csak savanyú a szõlõ?) és a millió egyébb túristából.
A látványosság mértékével volt mérhetõ a ránk csapó ügynökök száma is, elég sokat vitatkoztunk, mire bejutottunk a városba, konkrétan valakit majdnem orrbavertem, de azt hiszem ez az én hibám lett volna ha megtörténik. A Taj-Mahal környékén van egy viszonylag tetszetõs negyed, kedves ki szállókkal, meg parkkal, tetõteraszokkal. Ki is néztünk egy ilyen szállás-tetõterasz kombót, jó rálátással a céltárgyra és kajáltunk is egy kellemeset. A tulaj elmondta hogy valami véletlen folytán egyszer bekerültek a LP-be s ez azóta nyugodt öregkort jelent neki, sok sok vendéggel. Az utcán közben valami fesztivál kerekedett, hatalmas zajongással áramlott a tömeg, a hangszórók, lámpák és az autó a zenésszel. Megreggeliztünk a Taj Mahalra nézõ tetõteraszunkon s közben megszemléltük ahogy valaki a szomszéd tetõn törökülésben megfürdik, egy köcsög vízzel. Biztos már hiányzott neki a monszun. Különben ha lenne tetõteraszom én sem cselekednék másképp.

Halvány elképzelésink voltak, hogy mit is csinálunk ma s ezt a gondolatot szerettem volna megosztani az utca népével is. A bejárattól csupán pár lépést sikerült haladni mielõtt kialakult volna a motorriksa dugó körülöttönk, nem volt ugye Taj Mahal nap, így kevés volt a potenciális ügyfél az utcákon. Sajnos elég Agrasszíven nyomulnak itt a népek, így hamar tul akartunk lenni az egészen, be is ültünk valakihez, de mint kiderült egy szót nem értett meg a mi halvány elképzeléseinkbõl, így egy sarok után megváltunk egymástól. Egy szûk utcácskán elsétáltunk a a már fennt említett India No.1 látványosság kapujához, konstatáltuk, hogy bizony a kígyózó sorok tényleg a bebocsátásra váró hithû muzulmánok s a LPnek ezúttal is igaza volt a nyitvatartást illetõen. Így maradt az A terv, miszerint megnézzük a Taj Mahalt hátulról, erre a célra kerítettünk egy motorriksást, aki a szokott trükkel jött persze. Nagyon olcsón elvisz minket bárhová, csak nézzük meg az unokatestvére/druszája/öccse stb. kis ajándékboltját. „Just to see, not to buy” of course, sóhajtottunk, hát legyen, kicsit válogattunk a sok színes kelme és handycraft között, de a mondat második feléhez ragaszkodtunk és nem vettünk semmit, ami láthatólag letörte a szállítmányozónk lelkesedését. Hiába no, az Arany háromszögben teljesen kapitalista szemlélet uralkodik már, s ennek pont mi a nyugati turisták vagyunk az okozói a mi kis pénztárcánkkal. Végülis ha morogván is, de elvitt minket a célunkhoz, ami jó választás volt, a Taj Mahal hatalmas tömbje mögötti részre vitettük magunkat. Szép hely, egy folyómeder, benne nomádok legeltetnek négylábú dolgokat, hatalmas kontrasztot képezve a mögöttük lévõ építészeti csodával. Azért voltak mások is akik nem olvasnak LPt idõben és szintén innét gyönyörködtek a csipkézett falakban, kicsit játszottunk most mutasd meg-et a pásztor gyerekekkel, elosztogattuk ami ehetõt a zsebünkben találtunk, majd morcos riksásunkal visszandultunk a magányos zsákjainkért. Igazából el is ment a nap, s a vonat nem vár, kiindultunk az állomásra, elõtte bevásároltunk olyasmit ami le volt fóliázva meg innivalót, hisz hosszú utazás várt minket Varanasiba. Agra nem maradt meg a szivem csücske a zajos, rámenõs embereivel, Taj Mahalt pedig majd legközelebb, talán.

A vonaton nyugi volt, ebben a viszonylatban kevesebben utaztunk, pár indián néni lábgyûrûiben gyönyörködtem elalvás elõtt.