mi voltunk

#145560 Hozzászólás

Norbi

mi voltunk

Mi tavaly áprilisban jártunk az Azori szigeteken. Elég bizarr, bár valóban szép. már a térképen is ugy néz ki mint valami légypiszok. Liszabonból a repülõ 200 euróba kerül és bármelyik utazási irodába lehet rá jegyet kapni kint. A fõ szigetre (ST Miguel) száll le a gép. Szállás helyi youth hostelben kb 15 euró, nagyon olcso minden. a sziget elég skizo. már maga az a tény hogy az oceán közepén van féluton két kontinens között, elég klausztrofob érzés. Tele van szép vulkánokkal, kalderákkal, meleg vizû vizesésekkel, forro vizu tavakkal, láva mindenhol, egy geomorfologusnak valoban paradicsom a hely, és ha elvonatkozunk az idojárási viszonyoktól, akkor még valoban élvezhetõ is. esõ esõ esõ midenhol, a relativ páratartalom 96 % körüli, tehát ha nem esik, akkor éppen esni készül. napkrém használata teljesen felesleges. az egész szigetnek olyan a hangulata mint a vidéki irország és izland keveréke csak kb 10 fokkal kellemesebb a hõmérséklet, mindenhol zöld legelõk, tarka tehenek, és fekete fehér házak. a kellemes melankolikus depresszió látszik az embereken, ellenben nagyon barátságosak, és örülnek, hogy mi is csatlakozunk az EUhoz, igy nem ok lesznek a leglepattantabb régió. Van sok bár és sörözõ, de vasárnap este egy szellemváros hangualát nyujta a fõváros. Valami különleges demográfiai csoda folytán a szigetrõl hiányzik a 20-30 év közötti korosztály. Azután van egy kellemes táncos szorakozo hely is, ami olyan hangulatot árasztt mint dévényitibor három kivánság cimû mûsora anno. ha négy öt napra mentek nagyon kellemes. mindenhol lehet kocsit bérelni azzal a legkényelmesebb, persze a stopp is kivállóan mûködik, helyi buszok vannak, viszont a menetrend elég ismeretlen fogalom a szigeteken, igy a buszmegálloban elttöltött ginginja és almapálinka mellett megszépül az idõjárás is, miközben fél napot vártok egy buszra. Azután lehet bálnanézésre is befizetni, kis csonakok visznek be az oceánra távol a szigettõl, a többi meg csak a bálnákon múlik hogy elõbukkannak e agy sem. A szigetet szerencsére még nem fertõzte meg a turizmus, ugyhogy egy igazi kis kuriozum hely érintetlen természeti látnivalókkal.
nászutasoknak, romantikázni vágyóknak kiválló terep különösen este, ugyanis esti élet + társadalmi élet nem nagyon van, hacsakn nem a tizenévesekkel akartok sörözni, vagy focimeccset nézni valamelyik kis csehóba.

Azután ott van Furnas, az út lenyûgözõ, vagy Lagoa, ami kb a rioi favellak hangulatát idézi.

A legklasszabb ha Liszabonból repültök az Azori szigtekre, majd visszafelé pedig Portoban szálltok ki Porto világbajnok! csupa nyüzsi, dekadens romlott és egyben elragadó. minden ami egy városhoz kell!

ha kell bovebb részltesebb info, látnivalók, kaják… nagyon szivesen: irjatok a nomax@wiw.hu-ra

Norbi

ps: gasztronomiailag is gourmé a hely, különösen a lapas nevû étel. Kivül ronda kagylóhéj, belül nagyon finom fokhagymás kagyló, ha egyszer megkostolod, akkor végig arra vágysz…