Miklósnak

#74309 Hozzászólás

Miklósnak

Kössz az infókat Miklós!
Izraeli pecsét már van az eredeti útlevelembe. A jogszerû másodikat pedig nem régen cseréltem le, még érintetlen.
Ezt még jól körbejárjuk, hogy érintsük-e Izraelt, vagy sem. Gondolkodom egy elõzetes túrán, ami csak Jordániáig tartana, s ott a határig. Meg természetesen azokat a történelmi és természeti dolgokat néznénk meg, amit a majdani afrikai túrán akkor kihagynánk, mivel akkor már Afrika a cél.
A núbiai sivatagnak csak az Aswan – Wadi Halfa közötti részét vennénk célba, ami a tevehajtások útvonala is. Térképeken jelzett (02-es számmal) útnak van feltüntetve, de jártam már egyiptomi úton, s tudom, hogy mit jelentenek ezek. Lehet, hogy létezik az út, csak van rajta vagy fél méternyi homok. Ezért van tervben az, hogy ha kapunk engedélyt az átkelésre, akkor felfogadunk egy vezetõt, aki biztonsággal tud átvezetni ezen a szakaszon. Nem tudom, hogy aknák szempontjából milyenek erre felé a viszonyok. Azt tudom, hogy a nyugati oldalon Mauritániában sok helyen nem célszerú az aszfalt csíkról, vagy a kitaposott nyomról letérni. (Bár állítólag Afrikában Mauritániában van a legtöbb taposóakna elhelyezve, illetve, hogy még nincsennek felszedve). S lehet is az utak mentén látni aknára futott autókat. Ha van vezetõ, az megy elõl, s legrosszabb esetben õ fut aknára. Bár ez szaros ügy lenne.
Szudánon az észak-keleti részén áthaladva mielõbb Ethiópiába jutnánk. Ott a fõváros érintésével déli irányba menve érnénk el Kenyát. Erre is keresek infókat, hogy Kenya északi része mennyire biztonságos. Ha csoportosan megy vagy 4 – 5 autó, villogó fehérbõrû utasokkal, eléggé kirí, hogy nem odavalósiak vagyunk. Bûnözés, útonállók szempontjából érdemes-e itt is vezetõt keresnünk. Nekem személyes tapasztalataim vannak, igaz Nairobiból és Mombasa környékérõl. Két tizenéves gyerekkel nyugodtan sétálgattunk Nairobiban (nappal) és forgalmas utakon, soha senki nem inzultált, azon kívül, hogy a portékájukat kínálgatták. De az egyiptomiak sokkal erõszakosabban akarták ránk sózni a dolgaikat elképesztõ árakon (indultak az alkunál). Kenyában pedig egy ottani vezetõvel bárhova el lehetett menni (ahová õ elmert menni), s a majmokat is csak õ tudta elkergetni. Maguk a kenyaiak mutogaták meg, hogy milyen értékeinket hogyan tegyük biztonságossá, kamerákat, fényképezõket (nekünk ezek munkaeszközök), ezen kívül karórát, nyakláncot lehetõleg ne is hordjunk, s az övtáska is ingerlõ lehet. A nyakba aksztható vízmentes tartók nem ingerlik a lopókat.