Mindenki jöjjön narancsot szedni!

Kezdőlap utazas.com Fórum Külföldi kétkezi munka narancsszedés Mindenki jöjjön narancsot szedni!

#325796 Hozzászólás

Mindenki jöjjön narancsot szedni!

Szökés a narancsligetbõl
Baranyai szüretelõk megpróbáltatásai Spanyolországban – Magukat és a munka szervezõjét is feljelentették
Népszabadság • Ungár Tamás • 2007. október 29.

Kovácsék újra itthon
Kép: Wéber Tamás
Még a napi élelemre valót sem keresték meg egy spanyolországi narancsszüretre toborzott magyar munkások. A csapat fele már hazatért: volt, akinek elsõ útja a rendõrségre vezetett, hogy feljelentse a munka szervezõjét és önmagát.

Kovács Attila is tagja volt az Ibériában pórul járt csoportnak. Az elmúlt években legtöbbször kubikusként talált munkát az alacsony termetû, nyugodt férfi. A napszám háromezer forint az állástalanságtól sújtott dél-baranyai térségben. Kovács Attila megörült a hírnek, hogy egy pécsi vállalkozó narancsszüretre toboroz embereket.

– Az unokahúgom élettársa telefonált október 7-én, hogy megy narancsot szedni. Mindjárt megkérdezte, hogy mennék-e én is. Átadta a telefont a munka szervezõjének – a pontos nevét nem tudom, valamilyen Jánosnak hívták, és õ elmondta, hogy a szedéssel havi 1200 eurót, vagyis 300 ezer forintot lehet keresni. A munka 9 hónapig tart, és szállást biztosítanak. Gyorsan kellett dönteni, mert a busz még aznap este indult Spanyolországba.

Kovács Attila vitte magával 18 éves fiát, az ifjabb Attilát is. Az indulás elõtt a munkát szervezõ férfi közölte, hogy az útért mindenkitõl 48 ezer forintot kér majd. A szüretelõk bólintottak, s a busz kigördült Pécsrõl.

A Valenciához közeli Gandia városában panellakásokban kaptak szállást. Ezzel elégedettek voltak, azzal már kevésbé, hogy kiderült: a szállásért mindenkinek havi 150 eurót kell fizetnie. Errõl korábban nem volt szó, miként arról sem, hogy a pécsi szervezõ valamennyi szüretelõtõl 80 eurót kér.

A baranyai csapat tíz napig nem jutott munkához, az otthonról hozott pénz és élelem elfogyott. Amikor végre lett munka, a szüretelõk azzal szembesültek, hogy napi öt eurót kell fizetniük azoknak az autóknak a bérére, amelyekkel kijutnak a munkahelyre. Még a gyümölcsszedésre használt kosarat, illetve a narancs lenyiszszantásához nélkülözhetetlen ollót is nekik kellett megvenniük – ez összesen hat és fél euróba került. Aztán újabb meglepetés következett:

– Hajnalban és este két-két órát kellett autóznunk a földekre – mondja Kovács Attila. – A tízórányi munkával leszedett narancsért 15-30 eurót kaptunk. A mennyiség nem tõlünk függött, hanem attól, hogy mennyi gyümölcsöt “hoztak” a fák. Láttuk, hogy átlagosan jó, ha 25 eurót keresünk naponta. Így alig maradt meg valamennyi a keresetünkbõl, hisz a lakás és az autó bére napi 10 euró, amit akkor is kell fizetni, ha nincs munka, mert rossz az idõ.

A csapat tagjai sorra fellázadtak, és követelték a szervezõtõl, hogy hozza vissza õket. Erre a pécsi férfi nem volt hajlandó, s azt mondta: csak azt viszi haza, aki rendezi vele szemben a tartozását, és kifizeti a hazautat, ami újabb 48 ezer forint.

– Mibõl fizettünk volna? – kérdezi Kovács Attila. – Két hét alatt minden pénzünket feléltük, pedig napokig nem ettünk mást, csak fõtt tésztát. Üresen. Na meg narancsot, de attól nem lehet jóllakni. A csapatból egyre többen kezdtek el kukázni. Október 24-én beültünk abba az autóba, amivel dolgozni jártunk, és elindultunk Magyarországra. Felhívtuk a rokonokat, és pénzt kértünk benzinre és a sztrádára. Õk küldtek annyit a bankkártyánkra, hogy az elég legyen hazáig.

Kovácsék az érkezés másnapján bementek a szigetvári rendõrkapitányságra. – Jeleztük, hogy tudjuk, nem lett volna szabad elhozni az autót, de másképp nem juthattunk volna haza – mondja Kovács Attila. – Ha büntetés jár érte, vállaljuk. A nagyobb baj az, hogy ez az út valamennyiünknek belekerült legalább százezer forintjába. S akkor még nem számolom azt, hogy mit követel tõlünk a pécsi szervezõ. Igaz, õt feljelentettük. Úgy érezzük, becsapott minket.

A spanyolországi narancsszüret pécsi szervezõjét egyelõre nem értük el – annyit viszont megtudtunk, hogy idõközben újabb csoportot vitt Baranyából Gandiába. A kocsit, amivel Kovácsék hazaértek, a rendõrség átvette. A jármû eltûnése miatt a spanyol hatóságok eddig nem adtak ki körözést. A kocsi visszajuttatásának költsége – az üzemanyag és a sztráda díjával, valamint a sofõr bérével – meghaladja a 150 ezer forintot.