Móninak

#182976 Hozzászólás

Évi18
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Móninak

Helló Móni!

Úgy gondolom, hogy a kisebb városokban nehezebb lehet munkát találni, mivel szinte csak a vendéglátásra korlátozódnak a lehetõségeitek, viszont az meg szezonban mûködik igazán, tehát valószínû, hogy a végén leépítések vannak. Ám a magyarok dolgoznak olyan jól szerintem, hogy elkerülhetik ezt. Sajnos még nem nagyon tudtam kimozdulni a városból, így csak azt tudom írni, amit ott látok: általában a helyi nõk dolgoznak több helyen is részmunkaidõben, besegítenek egymásnak a kisboltokban. Nekünk a bolttal marha nagy mázlink volt (ez a legnagyobb és legforgalmasabb a városban), de nem hiszem, hogy nagyon jellemzõ, hogy felvegyenek külföldit, hacsak nincsenek nagyon megszorulva. Rajtunk kívül külföldiek a mosodában dolgoznak, valamint rengeteg lengyel egy country club-ban, ami valami szállodaféle. Anno ide is beadtuk a jelentkezési lapunkat, de a nyár közepén nem kellettünk szobalánynak, akkor szakácsot kerestek. Van még egy caravan park a városban, de az ilyenkor teljesen üres, tehát tuti szezonmeló.
Ha nagyvárosba mentek, ott ilyenkor sem hal el a turizmus, valamint több a bolt, bevásárlóközpontok, irodák, lehet takarítani, ilyesmi. A jobcenterben is inkább a nagyobb városok munkaadói hirdetnek. Ha a fiúknak nem lett volna a Fisher’s, én is inkább Perth-ben, Edingurgh-ban vagy Glasgow-ban gondolkodtam volna.
Szintén saját élményekbõl táplálkozva azt mondanám, hogy sem a diploma (nekem pl. nincs még sajna), sem a szakmai tapasztalat nem számít annyira, mint hogy tudj velük kommunikálni. Elmondod, mit szeretnél, õk is, hogy mit várnak el, és utána bizonyíthatsz. Ha beváltál, piszokul nem nézik, van-e végzettséged, nyomnak felfelé. Arra tudok gondolni, hogy ez azért van így, mert az a szféra, amiben a külföldiek zöme dolgozik, betanított munka.
A jelentkezési lapon szerepel ugyan iskolai végzettséget firtató rész, de én azt üresen is hagytam, a magyar iskolák úgysem mondanak nekik semmit. Meg kell adnod viszont általában két referenciát, aki nem lehet családtag, hanem mondjuk exfõnök, vagy -munkatárs. Nem hiszem, hogy fel is hívják, de azért be kell írni.

Remélem, valamennyit tudtam segíteni. Még egyszer: szerintem a nagyvárosban több a lehetõség, ha állandót kerestek.
Sok sikert kívánok hozzá, ha elhatározzátok, és tényleg belevágtok!

Szia,
Évi