na lassuk…

#396100 Hozzászólás

benoe

na lassuk…

Tehat mi is a kerdes? (Ugy probalok segiteni, hogy soha eletemben nem jartam Malaysia-ban.)

-=-=-=-=-=-
Sziasztok, kérlek segitsetek: hogyan jutunk el a malayziai
Langkawi szigetérõl legolcsóbban Ko Lantára? Odáig eljutottam, hogy Satun-ba megy hajó és onnan busz. v esetleg vonat? de fel kell menni Krabi-ig és onnan hajóval vagy valamelyik délebbi településrõl is megy hajó?
-=-=-=-=-=-

Akkor kezdjuk. Ket eset van. Vagy van osszekottetes Langkawi szigete es Ko Lanta kozott, vagy nincs. Ha nincs, akkor ez uzleti lehetoseg: meg kell vizsgalni, evente hany ember akar varhatolag A-bol B-be menni, es ezt mennyiert lehet a leggazdasagosabban megoldani. Nagy valoszinuseggel nem mi vagyunk az elsok/egyetlenek, tehat a valasz IGEN, van osszekottetes A es B kozott.

Tehat: elso lepesben megkerdezzuk a szigeten eloket, hogy ok hogyan szoktak Ko Lanta-ba menni. Erre ezek a joemberek elmondjak, mi pedig aszerint megyunk. Hoppa. De lehet, hogy a Langkawi-n elo emberek NEM TUDJAK, hogy hogyan lehet odajutni. (Ez esetben meg kell kerdezzuk az utazas.com-on a tobbi magyarokat, mert ha mar a malajok sem tudjak, csak mi lehetunk olyan okosak, hogy meg naluk is jobban ismerjuk a jarast a szulohazajukban.) Tegyuk fel, hogy meg itt, a mindenhato utazas.com-on sincs egy ugyeletes magyar zseni, aki almabol felkeltve is vagja, hogy epp melyik erdei osvenyen melyik palmafanal kell jobbra levagni.

Akkor marad a logika. Veszunk egy terkepet. (Ha nincs, az uzleti lehetoseg: azonnal bele kell fogni a terkepgyartasba.) Megnezzuk a terkepen, Langkawi (A) es Ko Landa (B) kozott van-e meg nagyobb varos, telepules (ezeket altalaban vastagabb betuvel szedik). Ha nincs, az szopas. Akkor tenyleg csak az utazas.com segithet. Ha van, akkor megkerdezzuk a helyieket, hogy abba a kozbulso telepulesbe hogyan szoktak eljutni. Ha oda sem ment meg Langkawi-bol soha senki, es a magyar turista lesz az elso, aki ilyet tesz, akkor ez uzleti lehetoseg: le kell mindent fenykepezni utkozben, es eladni a Google-nek, mint felfedezest. Ha viszont mar elottunk mas is megtette azt az utat, akkor a helyiek valoszinuleg tudnak segiteni.

En logikailag igy mennek el Langkawi-bol Ko Lanta-ba. Nem tartana tovabb, mint 10 perc, hogy a helyiekbol kiszedjem, mi a trukk, hogyan lehet odajutni. Ha pedig nem tudjak, beirnam a naptaramba, hogy “uzleti lehetoseg: malajoknak terkepet gyartani”. :-)