nem

#237720 Hozzászólás

BK
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

nem

billentett ki…egyszeruen az a helyzet hogy szofisztikaltan probalom meg szemlelni a Vilagot. Nem probalok meg egy adott ideologia- elvrendszer kore epitkezni es abbol levezetni minden gondolatot. Adott kerdesekben vallhatok eppen liberalis gazdasagi elveket is. Tarsadalmi folyamatokat meglehetosen nehez egzakt modszerekkel vizsgalni- es a letezo szamokbol- amelyet termeszetesen statisztikai hivatalok, kutatointezetek kozolnek- mar eleve nagy hibaszazalekkel lehet kalkulani, a manipulacio eselye is fennall. Ha mar vannak kozolt szamok, amelyek tetelezzuk fel hogy pontosak akkor a kulonbozo elemzok , kulonbozo folyamatokat tudnak kiolvasni belole annak megfeleloen hogy milyen politikat akarnak megtamogatni.
Elvben peldaul az adocsokkentessel es kisebb allammal mindenki egyetert, de amikor hozza kezdenek nyulni ehhez a kerdeshez akkor mar elojonnek a kulonbozo tarsadalmi csoportok erdekkulonbsegei.
Itt van pl. a Reformszovetseg ( Bekesi Laszlo, Chickan Attila, stb)uj javaslat csomagja, amivel 355 milliardot lehetne sporolni, a kormyany altal eloiranyzott 210 helyett. 5 millioig mindenki az also kulcs szerint adozna- na ez tetszik mert egy csomo penz a zsebembe maradna. A masik javaslat mar nagyon nem tetszik, amely szerint 80 ezerrel akarjak csokkenteni a kozszolgak szamat. Szemely szerint nekem a felesegem kozszolga es engem ez szemely szerint nagyon rosszul erintene( igy nem is tamogatom). A kozszferaban mar nincs olyan allomany amit ennyivel csokkenteni lehetne. Az egeszsegugy, rendorseg, tuzoltosag, regionalis szakig szervek oriasi letszamhiannyal kuszkodnek es nem tudja ellatni a feladatat, ha ebbol elvesznek akkor osszeomlik a kozszolgalati rendszer. Egy nehany ezer fo tartalek van a regionalis kozigazgatasban es az oktatasban, limitaltan leepitheto, de vigyazni kell annak tarsadami hatasaival.
Az a paradox helyzet van Magyarorszagon hogy a kozszfera az ertelmiseg menedekhelye 20 eve Magyarorszagon. Stabil egzisztencia, kivetelektol eltekinte, sehol sincs a pirivat szferaban sajnos. A kulfoldi cegek ugyan jol fizetnek, de kiszamithatatlan, konjunktura-zfuggo egzisztenciat adnak. A magyar cegekrol meg ne is beszeljunk: se penz se biztonsag. Kialakult ezert egy rendszer, ami meglehetosen kontraszelektiv, de az ertelmiseg jelentos reszenek a menedekhelyet jelenti
A masik alaptezise a reformereknek az adocsokkentes mindenhatosagaba vetett hit. Magyarorszagon sajnos ez sem jelentene egy gazdasagi felfutast automatikusan. Itt az egesz rendszer ugy ahogy van elhibazott. Mar a rendszervaltas utan elcsesztek az egeszet, amikor nem alakitotak ki a tulajdonosi szemlelet az emberekben. Akkor kellett volna jobban segiteni a tulajdonszerzest, elmagyarazni hogy mire valo a reszveny es miert jo ha az ember takarekoskodik es tud magarol gondoskodni. Oktatni kellett volna a piac mukodeset es vallalkozasi ismeretet tanitani es kedvezmenyes hitelekkel, adomenteseggel segiteni az uj vallalkozasokat. Az iskolakban meg nem a sok elmeletet es bolcsletet hanem gyakorlati tudast es nyelvtudast. Ezeket elmulasztottak megtenni vagy csak gyenge probalkozasok voltak, ezert mara kialakult egy sokmillios ( igazbol senki sem tudja mennyi) reteg aki semmire sem hasznalhato: se iskolai vegzettseg, piackepes szakma, nyelvtudas, toke….semmi. Az allam meg zsakutcaba kerult. Az adocsokkentes lehetosegei limitaltak ilyen merteku inaktiv tomeg mellett. Amikor pedig ado kerdesben gondolkodunk ezt nagyon is figyelembe kell venni. Korabban irta egy hozzaszolasommal kapcsolatban Adrienn, hogy szerinte zavargas vagy lazadas nem varhato Magyarorszagon. Ezzel ellentetban en ugy gondolom hogy van ra eleg nagy esely az elkovetkezendo 2-3 evben. Ha itt a deklasszalodas tovabb folytatodik, ue. a kadari “kisember” kispolgar tovabb sullyed eletszinvonalban akkor nekimegy a hatalomnak meg mindenkinek aki ” gazdag “
Ezen okbol kifolyolag gondolom hogy az adorendszerhez, szocialis szferahoz mielott hozzanyulnak, jol at kell gondolni, foleg itt feluton a valsagban otletelni eletveszely.