nem, nem, nem, igen, igen, igen

Kezdőlap utazas.com Fórum Nagyvilág Figyeljétek Kinát! nem, nem, nem, igen, igen, igen

#89434 Hozzászólás

Pityu

nem, nem, nem, igen, igen, igen

Ácsi!
1.
te itt szajkózod a kommunista kötödést, stb. Kérdezem én: a világGAZDASÁG és Kína GAZDASÁGA szempontjából ki nem sz.rja le, hogy milyen a politikai berendezkedés, HA a cégek profitja és a kiszámítható adózás, szabályok biztosított?!?!!!! Tök mindegy!! Kétségtelen, hogy mint minden ÁLTALÁBAN szegény országban sokkal nagyobb a gazdasági olló, mert a szegények nagyon szegények, de a kevés számú gazdag pedig pokoli gazdag (lásd elsõsorban Afrikát!), de ettõl függetlenül a gazdaság pörög ezerrel! ÉS a nyugati cégek légy nyugodt megkötötték a maguk gazdasági alkuit a “kommunista kínai” vezetéssel!!
Válasszuk külön a kettõt: van egy (egyre szélesedõ -, és éppen ezt kell látni, mert ez egyszer kipukkad és akkor már a nagyobb réseken mások is beférnek!! – ) politikai elit, akinek nagy kontrollja van a gazdaság felett és van sok szegény, munkaerejét eladó ember. (by the way: itthon nem ez van?!?!)
2.
És ha kivonulnak egyszer majd a multik Kínából (?) (elõbb-utóbb még nem fognak, az biztos, sõt!), éppen ezért írtam azt, hogy Kínának irgalmatlanul nagy BELSÕ PIACA LESZ, és emiatt könnyen lesz.rhatja a világgazdasági ciklusok lefelé menõ szakaszait, mert a belsõ piac húzza majd : még egyszer hangsúlyozom: 1.3 milliárd ember!
3. Japán hol van ehhez képest? fogyasztók számát illetõen? Japán jól muzsikált egy ideig, aztán Japán is drága lett, aztán mindent Taiwanon, meg Hong Kongban kezdtek csinálni, aztán õk is drágák lettek, s most mindent Kínában, meg Thaiföldön, + a környéken csinálnak. De Japánt is fenntartja a belsõ fogyasztás is!
4. Azt kéred, hogy mondjak egy kínai terméket a tornacipõn és a gyerekjátékon kívül?!? Ezt komolyan kérdezed? Én megfordítom a kérdést: Ma, 2005-ben mi az, amit a világban NEM Kínában állítanak elõ? Gondold el: pl. Egyiptomban már a turistáknak szánt Egyiptom feliratú pólókat, könyveket, az ott árult helyi kinézetû cipõket is Kínában gyártják!! szinte mindent, és most csak kiragadtam egy példát. Vagy: a napokban vettem egy “plázában”, Bp-en egy német márkájú cipõt, na, szerinted hol készült? stb. stb.
5.
Még egyszer: éppen azért, mert majd megerõsödik Kína, egyre kevésbé lesz rászorulva a Nyugatra, mert majd a megerõsödés következtében kialakul a – nagyon lassan, de – gazdagodó, fizetõképessé váló emberek sokasága. És pont azért tud kialakulni, mert ott a gazdaságot NEM a pénzügyi manõverek fûtik, hanem ott ELÕÁLLÍTANAK, TERMELNEK, tehát érték jön létre, ami pénzre lefordítva PLUSZT hoz (ellentétben az egyébként okos és üfgyes pénzügyi manipulációkkal, ami nem hoz létre pluszt, csak valahonnan, valakiktõl elvesz, s így lesz egy koncentráltabb helyen valakinek, valakiknek profitja.)
6. Egyébként USA is többek között azért tudja a dollárt lent tartani, mert õt is pörgeti a belsõ piac – amit rohadtul nem érdekel, hogy a dollár a jenhez képest, vagy az EUrohoz képest hogyan áll! pl. egy arkansasi kisvárosban kit érdekel, hogy mennyi az árfolyama a dollárnak? a hamburger /amerikai hús, amerikai zsömle, amerikai ketchup, amerikai saláta, stb./ így is x-be kerül, meg úgy is x-be kerül, ha más lenne az árfolyama a dollárnak, akkor is/. Persze a nagy olajzabáló USát már nagyon is érdekli az olaj világpiaci ára, ezért az olajjal rendelkezõ országokban megpróbál befolyást szerezni “demokrácia-export” fedõnévvel. USA-ban is az emberek ÁTLAGOSAN szerintem kb 30 éves korukra eladósítják magukat 80 éves korukig /lakás, ház, nyaraló, egyetem, kocsi, még egy kocsi, még egy kocsi, stb.. Ez mind-mind multiplikátor jellegû hatást vált ki és pörgeti a gazdaságot. Ha majd Kína is képes lesz erre, akkor… És látjuk a számokat: olyan mértékben ível felfelé Kínában is a gépkocsit vásárlók száma, hogy ihaj-csuhaj.