Nem tüntem el:-)

#437164 Hozzászólás

Laci

Nem tüntem el:-)

Csak külföldön voltam…úgy látom sok minden történt itt az utóbbi idõben.
Ahmet: ha te ugyanaz az Ahmet vagy, aki már évek óta ír ide mindenféléket a Közel Keletrõl, akkor elnézést, a topicrombolást konkrétan az ominózus hozzászóláshoz írtam. De azért elég merész irománnyal robbantál be ebbe a kényes témályú topicba. Igazad van, hogy konkrétan sem itt, sem ott nincsenek rákényszerítve semmire (állami szinten), de a társadalmi (és családi) nyomás azért óriási kényszer, ezt be kell látnod. Nálunk mindenki úgy öltözik, ahogy akar, ha valaki kendõt köt (pl. nagymamám) akkor abban van, ha nem akkor nem, ha valaki akar, akkor krisnás maskarában górangázhat a Váci utcán, akinek úgy tetszik miniben szaladgálhat télen is, max. az anyja csóválja a fejét. Azt viszont nem tartom normális dolognak, hogy valahová már 10 éve járok, és a nõ családtagokat mégcsak be sem mutatták (a bemutatás 3 percére köthetnének pl. kendõt). Helyette külön szobában eszünk (ez még csak OK), az ajtó csukva, ha valaki akar valamit, kopogtat, valamelyik fiú kimegy, megbeszélik. Ha WC-re megyek valaki végig ott áll az ajtó elõtt. Ha este hazamegyek, és nincs még férfi otthon, elküldenek a legközelebbi vizipipázóba. Ha fiúval megyek haza, és csak lányok vannak otthon, a fiúnak meg nincs kulcsa, akkor résnyire kinyílik az ajtó, a férfi családtag azon a 10 centin becsúszik, a lány bebújik valamelyik szobába, és én is bemehetek. Ezeket elfogadom, mint az adott kultúrára jellemzõ viselkedésnormákat, de nem tudom normálisnak tekinteni. Fõleg annak fényében, hogy ugyanezek a lányok kint az utcán imádnak barátkozni, fényképezkedni, ismerkedni. Nem hiszem el (és senki ne is próbáljon az ellenkezõjérõl meggyõzni) hogy önként nem akarnak megismerkedni egy 10 éve hozzájuk járó külföldivel. Mert ugyanennek a kultúrának a lányai (vagy akár konkrétan ugyanezek a lányok, ezt nem tudom) mondjuk ha meglátnak egy európait egy parkban, akkor máris nagy beszélgetés-ismerkedés kezdõdik. Nem egyedi esetrõl írok, több ilyen barátom is van (fõleg városiak). De az is létezõ dolog, hogy másutt “eladó”-sorban lévõ lányok fesztelenül beszélgetnek velem (kendõ nélkül, néha saját apjukat sem engedve szóhoz jutni). Azt sem tekintem normális dolognak, hogy valakinek a szeme elõtt is kendõ van, és vásárláskor hogy lásson is valmit az alá dugja be az árut, vagy félrehúzza a szeme elõl. Kimondottan nevetségesnek tartom ilyen szituációban a fagyievést. Azt sem tekintem normálisnak, hogy múzeumban ha a sok ékírásos agyagtábla látványába picit belefásulva fél másodpercre megpihentetem a szememet egy gyönyörû fekete szempáron, akkor a reakció, hogy az említett szemtakaró-fátyol tizedmásodperc alatt leomlik, és újabb pár másodperc után egy 4-5 fõs csicsergõ társaság helyett egyedül maradok az agyagtáblákkal. Attól még senki sem lesz k., hogy ránéznek. Azt sem fogom elfogadni, hogy a gyerek úgy sétáljon az utcán, hogy az anyjának a szemét sem látja.
Tökéletesen igaz, hogy nincs jogunk ítélkezni miniszoknya, csador, szári, kimonó, fûszoknya, shalvár kamíz és egyéb ruhák viselése miatt bárkirõl. De véleményt lehet mondani. Kinek a pap, kinek a papné. Valakinek az olyan lányok tetszenek akibõl semmi nem látszik, másnak olyan akibõl minden látszik. Meg olyanok is vannak akik a középutat választják.
A Fátyol nélkül és egyéb könyveket nem olvastam, nem tudok hozzászólni, csak arról írtam amit tudok, amit átéltem.
Abban is tökéletesen egyetértek, hogy nem tehetünk semmit bizonyos tradíciók ellen. Szerintem nem is kell. A világ úgy szép, hogy változaos. Ezért imádom Szíriát is. Ott minden, és mindennek az ellenkezõje is békésen él egymás mellett. A fejkendõtörvényeket (pro-kontra is) ökörségnek tartom, itt is Szíria az ideám: aki akar (vallási szükségét érzi) kendõt köt, aki akar (síita) csadort, aki akar semmit. Ha valaki egyetemre akar járni megteheti kendõben, csadorban, fátyolban, miniszoknyában, vagy ahogy jól esik.
Klem: ez a Bozót Gyuri saját kútfõ, vagy olvastad? Én nagyot röhögtem rajta, sõt sokáig nem is jöttem rá, kire gondolsz:-) Igen, Iránban vannak sípályák, de én nem vagyok nagy télisportoló, errõl nem tudok közelebbit. Ha valaki akar, azért ott is lehet karriert csinálni. Szíriában pl. kimondottan sok nõi banktisztviselõt, meg mindenféle közigazgatási alkalmazottat láttam. Mondjuk a pénztáros mindig férfi:-)
A fényképen fekete foltok vannak a férfi körül. Ahány db. fekete alak van a férfi körül az útlevélképen (ez a teljes útlevéloldalt elfoglalja) annyit igazolhat a valóságban. Aki nem iszlám területre jön, alkalmazkodjon az itteni szabályokhoz. Ha itt az a szabály, hogy a határõrnek meg kell gyõzõdni, hogy az útlevéllel a tulajdonosa érkezik-e akkor ezt vegye figyelembe utazás elõtt. A japán, európai stb. turisták is figyelembe veszik, hogy pl. iráni vízumhoz kendõs 4*4 cm-es kép a szabványos. Amugy az iráni forradalom egyik fõ támaszát a csadoros nõk jelentették, a csador alá nem láttak be a sah emberei, és sokmindent lehetett ott csempészni.
Múltkor rosszul írtam, nem Chakmak, hanem Chakhmagh. Szóval google: Yazd, Chakhmagh képet keres, és lehet gyönyörködni. De csak szimplán Yazd is elég.