Pánikszerûen menekülnek a turisták Baliról

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Robbantás Balin Pánikszerûen menekülnek a turisták Baliról

#410093 Hozzászólás

Csicsi

Pánikszerûen menekülnek a turisták Baliról

Pánikszerûen menekülnek a turisták Baliról
Antiterrorista törvényt követelnek Indonéziától
Király András/index.hu
2002. október 14., hétfõ 10:54

Egyelõre nincs gyanúsítottja az indonéz hatóságoknak a kétszáz halálos áldozatot követelõ bali robbantásokkal kapcsolatban. A külföldi megfigyelõk az al-Kaidával is kapcsolatban álló Dzsemáa Iszlámiját teszik felelõssé, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak. Az ausztrál kormány csatlakozna a nyomozáshoz, az amerikaiak terrorellenes törvényeket követelnek Megawati elnökasszony kormányától.

Pánikszerûen menekülnek a Balin tartózkodó turisták a szombati, közel kétszáz halálos áldozatot követelõ kettõs bombamerénylet után. A merényletért egyelõre egy szervezet sem vállalta a felelõsséget, a megfigyelõk szerint a robbantásokat a Dzsemáa Iszlámija, az al-Kaidával is kapcsolatba hozott fanatikus iszlámista szervezet követhette el.

“Jelen pillanatban folyik a tanúk meghallgatása, de egyelõre nincs gyanúsítottunk” – nyilatkozta az AP-nek Muhamad Anwar, a kutai rendõrség parancsnoka hétfõn. Mivel a merényletek legtöbb áldozata ausztrál, John Howard kormányfõ külügy- és igazságügyi miniszterét is Indonéziába küldi, hogy megtárgyalják az ausztrál részvételt a robbantás elkövetõi utáni nyomozásban.

Gazdasági hatások
A bali terrortámadások után erõteljesen zuhantak az árfolyamok a dzsakartai tõzsdén. A hétfõi nyitás után a tõzsdeindex nyolc százalékot zuhant, az indonéz rúpia három százalékot gyengült a dollárral szemben.

Iszlámista támogatás

“A világnak egységesen kell fellépni a terrorizmus globális ármánya ellen” – mondta a bali merénylet kapcsán George W. Bush. A támadás, melyben legalább két amerikai is életét vesztette, Bush szerint “gyáva cselekedet, melynek célja a félelemkeltés volt” – írja az AP. Az amerikaiak és Indonézia szomszédjai a tavaly szeptember 11-i, az Egyesült Államokat ért terrortámadások óta sürgetik, hogy a világ legnépesebb muzulmán országa is alkosson antiterrorista törvényeket.

Ezeknek a hiányában ugyanis az indonéz rendvédelmi hatóságok nem tartóztathatnak le senkit csupán gyanú alapján, kizárólag akkor, ha egyértelmû bizonyítékaik vannak a terrorakció elkövetésére. Törvényi felhatalmazás híján a terrorizmus elleni harcban a fegyveres erõk nem segíthetik az amúgy is túlterhelt rendõrség munkáját.

A törvény hiányának oka lehet, hogy Megawati elnökaszony a törvényhozásban élvezi az iszlámisták támogatását. Bár a környezõ országokban a Dzsemáa Iszlámija számos tagját tartóztatták le, illetve több helyrõl is az indonéz szigetekre menekültek az üldözött terroristák, Indonézia azonban tagadja, hogy menedéket nyújtana a terroristáknak.

Menekülthullám

Denpasarban, Bali fõvárosában közben rémült turisták ezrei várakoznak a reptéren és környékén. Valamennyien hazautazásukat intézik, tekintet nélkül arra, mikor érkeztek a szigetre és még meddig tartana nyaralásuk. Sok turista inkább a tengerparton töltötte az éjszakát, mintsem hogy a sûrûn beépített városrészekben maradjanak. Az ausztrál légierõ több repülõvel elkezdte a sérültek evakuálását.

Bali különösen népszerû az ausztrálok körében, a terrortámadások idején mintegy húszezren tartózkodtak a szigeten. A hírek szerint az áldozatok nagy része ausztrál. A merényletek után Howard miniszterelnök ígéretet tett nemzetbiztonsági politikája felülvizsgálatára, a tragédia azonban nem befolyásolja támogatásukat az Egyesült Államok terrorellenes harcához.