Pimparipo

#209101 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Pimparipo

Talaltam neked egy nagyon erdekes eloadast, amiben a tarsadalmi evoluciorol is szo van, de az eloadasa lenyege, hogy hogyan kell ervelni a statist-ekkel szemben a leghatekonyabban. Tudom, hogy te is meg en is a utilitarian argumenteket hasznaljuk mindig, amit ebben az eloadasban ugy hivnak, hogy “argument from effect” (“ervelni a hatasra”), ami azt jelenti, hogy azzal ervelsz, hogy egy szabad, allam nelkuli tarsaddalom hatasa pozitiv lenne, mert a tobbseg jobban elne. Egyebkent Milton Friedman is ennek az argumentnek volt a hive.

Stefan, szerint viszont sokkal hatasosabb erveles az emberek moralitasara hatni, nem a penztarcajukra. Nagyon jo erveket hoz fel es konkret peldakat. Kivancsi lennek, hogy amikor te vitatkozol a fafeju ismeroseiddel, vajon tobbre mennel-e veluk a moralis argumentekkel…

Egyebkent a tarsadalmi evolucio ertekeleseddel nem ertek egyet 100%-osan. En is inkabb azon az allasponton vagyok, mint Stefan. Igaz, hogy az allamok hatalmasabbak es mindenhatobbak sok tekintetben, mint 5000 eve barmikor, de a szemelyes szabadsag es a moralitas tekinteteben azert nagyon sok fejlodes is tortent, amit nem szabad lebecsulni:

A nok egyenranguak a ferfiakkal, a rabszolgasag altalaban elitelendo, az eroszak alkalmazasa a maganszferaban altalaban elitelt dolog es altalanossagban elmondhato, hogy a mai ember legalabbis a magan szferaban, vagyis az emberek egymas kozotti erintkezeseiben sokkal kevesbe latjak az eroszakot legitimalisnak, mint regebben. Vagyis a tarsadalmi moral fejlodott. Az igaz, hogy ez a moral teljesen a feje tetejere all, amikor az allami szferarol van szo, ahol az eroszak ma is nemcsak hogy el van nezve, de kivan kovetelve a polgarok altal es az allami szferaban az a moralis, ha valakitol eroszakkal elveszed a cuccait adokent.

Ez igaz, de legalabb a magan szferaban sikerult az eroszakot kipellengerezni. Ma mar nem lenne dicsoseg valakit egy parbajban megolni, mert a felesegedet lekurvazta.