próbálj meg nem vadászni!

Kezdőlap utazas.com Fórum Horgászat, vadászat Méregzöld – vadász próbálj meg nem vadászni!

#446727 Hozzászólás

czviktor
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

próbálj meg nem vadászni!

A levlistához teljesen véletlen módon bukkantam rá, íj keresés közben.

Vidéki Srác vagyok aki Bp-n lakik. Van egy kisebb erdõm és nem vagyok vadász.
Ennek ellenére vadászok: nõre, verébre és olykor fácánra is.
A biológia órán megtanulhattuk hogy fogazatunkat tekintve nem szükségszerûen kell vegetáriánusnak lennünk.
A természetes szelekció során nem sikerült felülkerekednünk vadászösztönünkön. A népesség szaporodásával szükségszerûvé vált a nagyobb hatásfokkal mûködõ hús elõállító üzemek létrehozása, így a vadászat mára szükségszerûtlen hobbivá vált. Az emberek szükségletükön felüli mennyiségben zabálják a húst élvezeti cikként (nagy általánosságban). Tespednek az életvitelük és gazdasági helyzetük nyújtotta ketrecükben (értsd: szoba/lakás/ház). Néhány elszánt ember, hívjuk õket vadászoknak viszont kitörnek néha a rabságból és engednek életösztönüknek. Nem könnyû vadászni ha nincs mire és mivel. Mindkettõt elõ kell állítani akárcsak a vágó állatot és szalvétát. A mai torzult társadalomban egyre több az életképtelen ember, mivel a fejlett gazdaság a fogyasztói társadalomra épül. Ha vadászol akkor döntést hozol, ha nem vadászol akkor azt eszed meg amit a társadalom neked szánt.
Ha úgy érzed hogy nem vagy képes ölni akkor próbálj meg vegetáriánus lenni, vagy köszönd meg másoknak a “piszkos” munkát.
Egy mészárszéken sem kellemesebb döntést hozni mint a mezõn. Az egyik munkahely, a másik hobby.
Néha elátkoztam a vadászokat hogy kukoricát öntenek a frissen ültetett erdõmbe – tönkretéve kétkezi munkámat-, de meg kell érteni hogy a vad sem fogja az agancsát az öreg fába dörzsölni. Mindenki a saját hasznát nézi. A vadász és a fotós is a vadban gazdag tájban leli örömét, míg én örülnék ha egy darabot se lánék a saját területemen. A megoldás a szükség szerinti szabályozás lenne. A vadász letojta hogy kértem a nekem károkozóként megjelenõ vadak ritkítását, a természetvédõk a szükségszerûen elvégzendõ mezõgazdasági munkálatok elõtt nem segítettek a természetvédelmi területrõl elkergetni a védett állatokat. A traktor pedig egy gép érzelmi szinvonalán viseltetett a nyomorult állatok sorsa iránt. A kutyák vadász ösztöneit birálókkal sem értek egyet, hiszen ezek a pompás állatok erre születtek és rettentõen sajnálom azokat az embereket akik a saját nyomorúságos helyzetükhöz igazítva létrehozták a nyomorúságos ölebüket.
Nem értek egyet a spártai szelektálással, de azzal sem hogy életképtelen egyedek megteremtését az emberi ész diadalának tüntetjük fel (pl a mai angol buldog és társai, vagy az amerikai típusú elhízott emberek).
Nézz magadba, végy magadhoz annyi ruhát és élelmet ami szükséges az idõjárási és terepviszonyokhoz próbáld megszerezni élelmedet( ez alkalommal ne a Tesónál próbálkozz kivételesen).
Ha elsõre nem megy ne csüggedj. Valakit a szemüveg hiánya, néhányunkat a szerszám, másokat a tapasztalat, egyeseket pedig a szükséges kalóriát nehezen pótló vegetáriánus étrend, vagy az edzetlen test fog megakadályozni célunk elérésében. Talán ez segít annak megértésében hogy a vadászat az embert kimozdítja vegetációból és a fejlõdés irányába kényszeríti. A technikai fejlettség miatt azonban mára kevésbé szükséges az emberi rátermettség mint korábban. Nagyapám még bottal tudott nyulat dobni, vagy csattal halat fogni.
Én eddig még csak kézzel tudtam õzet vagy kacsát fogni, igaz elengedtem õket, de ez mit sem rontott a zsákmányszerzési élményen.

Hozzászolásommal nem reakciókat akarok kiváltani az olvasókból, inkább szemléletbeli változást kicsikarni azokból akik a természetet otthonukból próbálják megismerni és megvédeni. Vagy azokat a vadászokat elbizonytalanítani akik meggyõzõdésükben a vadászat törvényes kereteinek betartásával mentesítik önmagukat a tízparancsolat nevesített vétkei alól (szórakozásból ne ölj).

üdv Viktor