Re diakigazolvany, auto, jogsi, stb

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Kína – Peking Re diakigazolvany, auto, jogsi, stb

#378358 Hozzászólás

Benoe

Re diakigazolvany, auto, jogsi, stb

Haho,

Diakigazolvany: teny, hogy en sosem hasznaltam. Volt egy hamis (Thaifoldrol), de sehol nem tudtam erte olcsobban szerezni semmit. Igaz, nem is nagyon turistaskodtam Kinaban soha, pedig mar joregota itt elek. Azokra a draga helyekre be lehet ingyen is jutni. Mindenhol lehet katonaruhat kapni, kb 90 yuan egy szett. Ha azt felveszed, es tok komoly arccal katonanak mondod magad, beengednek ingyen a legtobb helyre. Mondjuk teny, szoke europai noknek ez nem jo megoldas, azt nem veszik be.

Jogsi detto. Elvileg kell kinai jogsi, de gyakorlatban mindig ki lehet dumalni, eleg egy kulfoldi jogsi. Egyebkent ha valakinek nagyon kell (a belyeggyujtemenyebe akarja beragasztani, vagy mittudomen), en el tudok intezni barmilyen kinai jogsit (regebben vezetes oktato voltam HK-ban), de altalaban nem erdemes vele veszodni (rovidebb tavra plane nem).

Kulfoldi autok: hat abbol mondjuk itt Kantonban latni egy parat, meg francia rendszamut (well, european licence in fact, with a F on it to show it’s from france in fact) is lattam, de a tobbseg valoban hk-i es macau-i. Ezek a dupla rendszamok (pl hk/kina) NAGYON dragak, nem nagyon eri meg oket megvenni, akiket ismerek, mind ket autoval jarnak, hk-ban a hataron otthagyjak a hongkongit es a kinai reszen a kinai autot hasznaljak. Ha valaki engem kerdez, aki ezt a rendszert kitalalta, szerintem vadbarom, de ez van, ezt kell szeretni.

A vilagutazo baratainknak JOZANUL azt tudnam csak javasolni, hogy ne kiserletezzenek a kinaba kulfoldi rendszamu autoval valo beutazason, mert egyreszt sok idobe/pepecselesbe fog kerulni, masreszt tuti, hogy ha nagy kinkeservesen ki is nyomnanak magukbol valamifajta engedelyt, azert borsos arat kernenek, es meg talan “kiserot” is kirendelnenek az autohoz, azaz etetni-itatni kene egy kis kinait, aki mindenhova elkiser. Ez Kina, kokorszag (ilyen ertelemben), sajnos semmi joval nem tudok kecsegtetni ez ugyben.

Amilyen konnyen es lazan lehet vezetgetni az orszagban, autot venni es fenntartani, stb, olyan nehez a “kompatibilitas” a kulfolddel… sajnos.

Re Kinan belul valo utazas: laza. En is szoktam ide-oda, de vannak barataim, akik evente tobbszor is “hazajarnak”, pl az egyik pont most volt itt Shandong-bol, itt vett lakast, aztan ingazik a kb 2000 km-re levo munkaja es az otthona kozott, autoval 2 nap alatt megteszi. Sokba kerul ugyan, de “meibanfa”. Lehet utazni az egesz orszagon belul… egy masik kis barati kor jeep-pel most jott haza Tibetbol es par honappal ezelott Xinjiang-bol. A legtobb autonak (ha olyan a rendszama) nincs korlatozva, hova mehet Kinan belul. (Van ugyan megyere korlatozott rendszam, olcsobb is, de kevesen elnek vele.)

De, mint mondtam, vegulis hataron csere-autoval megoldhato a dolog. Itt lehet kapni hasznalt jeep-eket kb 5000 yuanert (ami kb 150E HUF, sot most mar kevesebb allitolag, valtozott az aranyszam), es szerintem egy barmilyen egyeb kulfoldi autonak a Kinan beluli javitasi koltsege (ha lepusztulna utkozben) tobbe kerulne, mint egy 5000 yuanos jeep-et nullara leamortizalni par het alatt… szoval meg olcsobb is a csere gep a hataron, szerintem.

Csak egy otlet a sok kozul :-)

Benoe
Kanton