re:Endre

#387930 Hozzászólás

Zsombi

re:Endre

Az egész leírást
http://hu.wikipedia.org/wiki/Leop%C3%A1rd
címen találod meg.

A leopárd (Panthera pardus) a Panthera nembe tartozó négy nagymacskafaj egyike. Testének mérete majdnem meghaladja a két méter hosszúságot, és súlya 30 – 70 kg között van. A leopárd nemileg dimorf faj, a nõstények általában a hímek méretének kétharmadát teszik ki.

A legtöbb leopárd világos sárgásbarna vagy õzbarna, fekete pettyekkel, ám bundájuk színe nagyban eltérõ lehet. A pettyek a fej felé haladva kisebbek, és nagyobbak a halovány hastájékon.

Eredetileg úgy gondolták, hogy a leopárd egy hibrid faj, mely az oroszlán és a párduc keresztezõdésébõl jött létre, és a leopárd általános elnevezése is ebbõl a hiedelembõl fakad; leo, latin szó, melynek jelentése oroszlán, és a pard egy régies szó, melynek jelentése párduc. Tény, hogy a „párduc” a macskafélék családjának számos faját magába foglalja. Észak-Amerikában a párduc szó a pumára vonatkozik és Dél-Amerikában a jaguárra. Ám világszinten a párduc a leopárd egy másik elnevezése. A korai természettudósok a leopárdokat és a párducokat nem színük, hanem farkuk hossza alapján különböztették meg – a párducoknak hosszabb a farkuk, mint a leopárdoknak.