Sajnos,

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika Algéria Sajnos,

#68447 Hozzászólás

klem

Sajnos,

én sem jártam arra, de pont egy éve Mopti és Gao között söröztem egy franciával, aki egyedül stoppal jött át Algérián. Kicsit fáradt és meggyötört volt, de semmi baja, egy hónapos út szinte veszélytelen volt, Tammanrasetig tök nyugis, onnan kivesztek a normális járatok ezért a hátralevõ utat a határig úgy tette meg, hogy beállt csempésznek és kitûnõ állást kapott egy gázpalack-csempész teherautón.
Kalandjait ily’ kései órán nem fogom részletezni, legyen elég annyi, hogy igen nagy tisztelettel tekintettünk fel rá.
Algériából nem vagyok ok, de ezt a Pentapolisz dolgot nem nagyon értem. Különösen nem ebben a “Pentapolisz(Ghardaia)” formában. Azzal már találkoztam, hogy egyesek Ghardaiat és részeit, a nagyot és a körülötte levõú 4 kisebb (Melika, Beni Isguen, Bou Noura, El Atteuf) települést “berber Pentapolisznak” nevezik. Pentapolisz, miként neve is mutatja öt város létezését feltételezi, olyanokét, amelyeknek illik ráadásul klaszikusoknak lenniük. Bármily gyönyörû is az Atlaszból a M’zabba, mozabita vallási meggyõzõdésük, menekült berberek városa, alapítása az elõzõ ezredforduló utánra esik. Ilymódon az elnevezés, vagy inkább hasonlat merõ anakronizmus, amelyet alighanem valaha élelmes utazási ügynökségek eszelhettek ki. Ghardaiát meg zárójelbe tenni a Pentapolisz mellé nekem kicsit mosolyogtató, (ne értsd félra!), bárha tetra-, penta-, hexa-, hepta-, és decapoliszok igen elterjedtek valának. A közelben pl. Líbiában.
Kérlek, ha arra jársz alaposan nézd meg a – vélhetõen – földalatti csatornákból álló vezetett vízvezeték rendszerüket, hogy mi a hasonlóság a Tien Shanból Turfán vízellátására ásott, szintén földalatti csatornákkal.