Sajnos a Teidén

Kezdőlap utazas.com Fórum Nyugat-Európa Szicilia Sajnos a Teidén

#128048 Hozzászólás

Gábor

Sajnos a Teidén

még nem voltam, de alapvetõ különbség a két hegy között, hogy a Teide nem mûködik, az Etna pedig egy teljességgel élõ vulkán. A rá felmenõ turistaáradatnak viszont csak kimutathatatlan hányada megy fel egészen a csúcsig és néz bele azokba a hatalmas kráterekbe, amelyek a csúcsrégióban találhatók. Pedig az az igazi – bár nem veszélytelen – mikor dübörög a lábad alatt a hegy. Ködben, felhõben persze semmit sem látni, ilyenkor nem is érdemes felmenni rá. De ha jó az idõ, tiszta az ég és a levegõ sem párás, gyönyörû. Nem véletlenül épült a taorminai görög színház oda, ahol van és úgy, ahogy áll. Csontváry festménye tökéletesen mutatja azt a panorámát, ami a színházban ülõk elé tárul(t).

A színháztól én is többet vártam, mikor elõször elvetett arrafelé a jó sorsom. Kis csalódásom oka pusztán annyi volt, hogy a színpadon mindig található valami díszlet, felszerelés – rendszerint kaotikus rendetlenségben -, ami elveszi az egész hangulatát. Meg az üléssorok is visszarángatják az építményt a mába, holott nekem egy rom akkor az igazi, ha az ódonságot, a múltat sugározza magából és az ember önkéntelenül csendben marad, mikor meglátogatja. Ilyen ókori épületmaradványt Európában persze talán nem is láthatunk. Érthetõen mind a turizmust szolgálja. Észak-Afrikában jártam olyan római romvárosban, ami tényleg visszavitte az embert a múltba.

A Lipari-szigetvilágba meg szerintem csak egy kiruccanásra nem érdemes elmenni. Néhány nap kell hozzá, felmenni Vulcanón a nagy kráterbe (egy órás könnyû út), körülnézni Lipari városában, átmenni Salinára és elmenni Strombolira. Ez már nagyobb túra, elég fárasztó is felmenni a csúcsra, viszont alig öt vulkán van a világon, amelyik állandóan mûködik. A Stromboli ilyen, ráadásul megközelítése gyakorlatilag veszélytelen, a látvány pedig garantált (ha nem fogja ki az ember pont azt a napot, mikor a hegy egy kis szünetet tart).