samui ingatlanok

#388188 Hozzászólás

samui ingatlanok

Eltöltöttem Samuin egy szezont (4 hónapot), béreltem különféle helyeken különféle apartmanokat. Mivel elõtte itthon több mint 10 évig ingatlanoztam, mondhatom, hogy mindent ezen a szemüvegen keresztül néztem.

Egy apartmant felépíteni ott feleannyiba kerül mint nálunk, és csakugyan 7-9 hónapon keresztül kiadható, de csak jó szervezéssel! Nem mindegy, hogy hol, mit és mekkorát építesz fel, vagy vásárolsz. Leginkább a 40-70m2 alapterületû légkondis 1-2 szobás, felszerelt, igényesen bútorozott apartmanok adhatók ki, jó környéken. Egy ilyenért forintban havonta 70-140eFt között lehet kérni, a felépítése kb. 4-6 millió. Ez kb. évi 25% hozam, emellett az ingatlanárak emelkednek folyamatosan, elõfordulhat, h szintén két számjegyû összeggel évente.

Viszont nem beszéltünk a földrõl, amelyen az ingatlan áll, és amelyet csak bérelhetsz max. 30 évre. Jó esetben meghosszabbíthatod. Vagy ha bevonsz egy thai-t az üzletbe, közösen tulajdonosok is lehettek, de te csak 49%-ig. Ha a thai meggondolja magát és lelép a pénzeddel, a helyi jog és minden helyi korrupt rendõr, ügyvéd és bíró õ mellette fog állni.

Másik. 90%-os foglalást csak az tud az apartmanjára biztosítani, aki ott van helyben, foglalkozik ügyfelekkel, és orrba szájba hirdet, interneten, stb. Ahhoz, h ezt gazdaságosan tudd csinálni, legalább 20 ilyen apartman kell. Ha csak egyre kettõre telik, rá kell bíznod másra, aki minimum elviszi a bevételed felét, valamit így is hoz ugyan, és lesz hova menned pihenni. Rengeteg üres apartman áll Samuin kihasználatlanul, amiket a Thaiok építettek az elmúlt években de nem tudják kiadni, mert nem tudják menedzselni, nem beszélnek nyelveket, és olyan állapotban tartják a környezetüket, mint a cigányok. Rengeteg ilyen van. Ha jól beszélsz angolul és nincs pénzed, menj ki Samuira, indíts egy közvetítõ irodát, és menedzseld a primitívebb thaiok ingatlanjait.

Arra viszont készülj fel, hogy a helyi üzleti életben leginkább tevékeny szereplõk a világ minden szegletébõl odasereglett és ott bujkáló vagy épp oda visszavonult illetõk, akiknek különféle félreértések folytán saját hazájukban jogi problémáik vannak. De ha szereted ezt a légkört, és ha nem zavar az a tudat, hogy minden második potenciális üzletfeled azon töri a fejét, hogyan fosszon ki, hanem inkább inspirál, szóval ha szereted a kihívásokat, akkor fektess be bátran Samuin.