Sofõr

#388956 Hozzászólás

Ági

Sofõr

Az Lonely Planet Thorn Treen találtam a sofõrt, itt a honlapja: http://www.rajasthan-by-car.com/. Több pozitív visszajelzész is kaptam róla, így belevágtunk. Nagyon szerencsés döntés volt.
Az egyes utakhoz tartozó árak fixek. Adtunk neki borravalót, mert nagyon, de nagyon elégedettek voltunk vele, de õ nem kért. Sõt, boltokba se cipelt minket, mert rögtön az elején tisztáztuk, hogy nem akarunk vásárolni. Az ár az adott útvonalra és kilóméterre vonatkozik, tartalmazza a városnézéseket is. A szállodák általában hálótermet tartanak fent a sofõrõknek, ahol ingyen vagy fillérekért alhatnak és az éttermekben is ingyen kap kaját, ahovaelvisz téged. De Indiában nagyon olcsón lehet enni, 20 rupiáért már isteni thalit kapsz. Mahavir ( a sofõrünk) alkalmazkodik az utas költségvetéséhez, minket általában olyan helyre vitt, ahol 3-an úgy 400-500 rupia körül tudtunk enni és inni és kulturált, az india viszonyokhoz képest tiszta helynek számítottak. 20 éve a szakmában van, úgy ismeri Rajahstant, Agrát és Delhit mint a tenyerét.
A kocsija egy Tata Indica, amiben hárman kényelmesen elférnek, a csomagok tetõcsomagtartón utaznak.
Az utolsó napunkon delhiben már nem volt velünk, Varansiban váltunk el egymástól, úgyhogy a szállodában kértem sofõrt, egy napra Tata Indicával 600R volt. De. A sofõr állandóan próbálkozott, hogy boltba vigyen minket, ami nagyon bosszantó volt és le is lassította a napot, azt sem tudta, hogy hétfõn a Bahai templom zárva van, szóval nagy lutri.

Hát igen, a baksis. Varansiban Mahavir kialkudta nekünk a 400rupiát a csónakázásra. Amikor kiszálltunk a csónakból a férjem odaadta a pénzt és elindultunk volna, ha a csónakos nem kezdi el mondogatni, hogy baksis. Ráztuk a fejünk, hogy nem. Pillanatok alatt tömeg kapott körbe minket és kiabáltak , nem volt jó érzés, Mahavir nem volt ott, a kocsinál várt minket, lehet, hogy határozottan méltatlankodni kellett volna, de amikor 20-30 ember üvölt rád, akkor inkább kiperkálod azt a 20-30 rupia borravalót. Fillérek, nem is errõl van szó, hanem az elv …

Karol Bagh egy kereskedelmi városrész sok szállodával, Delhi óriási és a távolságok is óriásiak, amit a forgalom csak tovább nehezít. A reptértõl viszonylag nincs messze és a Connought Placehez is aránylag közel van.