szabadság és (egyúttal) függetlenségi harcosok

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia Tibet: igen vagy nem? szabadság és (egyúttal) függetlenségi harcosok

#396855 Hozzászólás

klem

szabadság és (egyúttal) függetlenségi harcosok

Tibet történelme során a két nagy szomszéd valamelyikének befolyása alatt állt. Elsõ királya Szrongcengampo egyik felesége indiai a másik kínai volt. Elõfordult még az is, hogy a tibetiek szénája állt jobban, mint a kínaiaké. A történelem már csak ilyen.
India, midõn britté lett ebbéli igyekezetében rögtön annak a helyébe lépett és mindent megtett Tibet gyarmatosításáért. Úgy jó száz évvel ezelõtt jelent meg a versengésben Oroszország és az akkori dalai láma Thubten Gyaco is gondolt az orosz cárral való kapcsolatfelvételre, mint a kínai beavatkozással és az egyre fenyegetõbben közelgõ brit hódítással szembeni segítségre. A briteknek ez lett az egyik ürügyük arra az „expedícióra”, amelyet London jóváhagyásával 1904-ben Lord Curzon indiai brit alkirály kezdeményezett és Francis Younghousband ezredes “földrajztudós” vezetett J. MacDonald dandárparancsnok katonai különítménye kíséretében. A nagyobbrészt indiai katonákból és nepáli gurka légiósokból álló csapat április 12-én elfoglalta Gyancét, miután két összecsapásban lemészárolt 500 elöltöltõs szakállas puskával felszerelt és kiképzetlen tibeti katonát, még vérfürdött egy kicsit és lemészárolt vagy ötvenezret. Az angolok augusztus 3-án már Lhászában voltak, de a dalai lámát nem láthatták, Thubten Gyaco még ugyanezen a napon önkéntes mongóliai számûzetésbe indult. (Érdemes elolvasni a visszaemlékezõ magyarul is megjelent könyvét.)
Nem csak a briteknek, “stratégiai jelentõsége” okán az amerikaiaknak és mármely más nagyhatalomnak is jól jött volna a hatalmas terület és rajta a maroknyi nép. Tudjuk, mindezek a hatalmak máshol a világban nagy mértékben terjesztették a demokráciát, a jólétet és az emberi jogokat a kolonializált népek körében. Mint a fenti péda mutatja bizonyára Tibetben sem tétlenkedtek volna. Azóta azonban, hogy Kína ölébe pottyant, nyomják ezerrel a píárt és vannak cicuskák, akik erre gerjednek. Ízlésük rajta. Õk nem mennek Székelyföldre se addig, meg a Felvidékre se addig, meg Horvátországba se addig, OK Csak az USÁba mennek vízum nélkül a tökös cicák biciklivel.
Innen 10ezer km-rõl sokkal jobban lehet tudni mi az ábra, meg úgy lehet ám harcolni, hogy csak na! Majd látogatni digicam-mel és mûanyag cipõben a szabad Tibetbe menjetek, mi az a párszáz év. És akkor értelme lesz, hogy odamentél, mert kinyithatod a szád. Mert azért megy az ember egy másik országba, hogy ott aztán kinyithassa a száját, ha már otthon befogja. Meg, hogy csakazértis megsértse a törvényeiket, ha már otthon a szõnyeg alatt lopakodik.
Köszönöm cicamica: megtudtam, hogy mazohista vagyok “szerintem egy normalis lelkuletu, tortenelmet ismero ember szamara ma tibetbe utazni kinan keresztul, betartva minden jatekszabalyt, az mazochizmus.”
Apropó, látom ékezetek nélkül írsz. Csak nem? Neked is “mar vasutat is odahuztak a szemetladak”?
Lehet egy kérésem? Vegyél fel másik nevet és ne vess rossz fényt az állattársadalomra.
Addig is “a turelmet javaslom… kivarni… “