sziasztok

#64385 Hozzászólás

Gaia

sziasztok

Gondolkodtam én is Ruandán, de úgy nézem, hogy a repülõjegy olcsóbb lenne Ugandába. Persze lehet, hogy nem néztem eléggé utána. Ezen kívül még érdekelne ott pár hely, pl a Viktória tavat is szeretném látni, meg talán a Nílus forrását.
Azért akarom mindenképpen elõre lefoglalni az engedélyt, mert azt olvastam, hogy minimum 3-6 hónappal elõre kell errõl gondoskodni. Az UWA-n keresztül, csak wire transfer jöhet szóba, credit cardot nem fogadnak el, elvileg tehát megoldható. Azt semmiképp nem kockáztatnám, hogy odamegyek, és ne jussak engedélyhez. Ali: az, hogy a permit árát rövid idõn belül felemelték $90-al, azt bizonyítja, hogy van rá kereslet, és népszerû a túra. Annak ellenére, hogy valóban csak egy órát lehetsz velük.
Ákos, Zek, azért az érdekelne, hogy mivel mentetek ki Ruandába, merre jártatok, és milyenek ott a viszonyok.
Zek, amit leírtál ahhoz annyit fûznék hozzá, hogy engem nem az engem fenyegetõ veszély tartana vissza, hogy illegálisan keressem fel a gorillákat. Alig pár száz példány maradt a világon ezekbõl a csodálatos lényekbõl. Az, hogy ennyire szigorúak a feltételek (a gazdasági okokba most nem megyek bele, és még mindig jobb, mintha hamutálnak adnák el a mancsukat) nagyban segíti a túlélésüket. Így is iszonyú nagy a kockázata annak, hogy bármilyen betegséget elkapjanak az emberektõl, és végigsöpörjön rajtuk egy járvány, ami esetleg a faj kihalásához vezethet (mindennap tûnnek el állatfajok örökre a Földön sajnos). A másik dolog, hogy ezek vad állatok, és ugyan hozzászoktatták õket valamennyire az emberi közelséghez, még nem alacsonyodtak le arra a szintre, hogy tõlünk függjenek. Jó szándékú túristák, akik egyebként imádják az állatokat, nagyon sokat ronthatnak a helyzeten.
Ezt tapasztalatból mondom, 3 hónapig dolgoztam Kenyában önkéntesként a Colobus alapítványnál, ami az ottani fõemlõsökkel foglalkozott: vervet, sykes majmok, pávián, Colobus majom, galágók. Tehát elhiszem, hogy neked egy életre szóló élmény volt, de náluk a túlélés a tét.
Üdv mindenkinek, Gaia