sziasztok

#208393 Hozzászólás

an
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

sziasztok

Az én fiam otthon elsõ osztályt végezte el amikor ide kijöttünk,évvesztes volt mivel szeptemberben született.Itt a korának megfelelõen egybõl 3.osztálytba tették,nulla angol nyelvtudással.
Az elsõ naptól kezdve korrepetáló tanár foglalkozott vele,úgy hogy én nem is tudtam róla,ugyanis nem szóltak nekem,teljesen ingyen.És az elsõ naptól kezdve élvezte az iskolát a fiam,pedig nagyon féltem attól,hogy új ország,nyelvet nem beszéli stb,arra is felvoltunk készülve,hogy talán pont õ miatta kell hazamennünk,ha lelkileg nem birja.De nem igy történt és ez nagyrészben a tanárokon is mult,meg hát a jót nagyon könnyû megszokni,és itt a gyereket nem terhelik le ugy mint otthon.
Az iskola teljesen ingyenes,nem kell még ceruzát sem vinni,mindent megkapnak az iskolában,nem kell WC papír és papírzsebkendõ mint otthon kellett,nincs osztálypénz,semmi.
Az iskolatáskájuk egy vékony dossziétartóra hasonlító táska,amiben az iskolából ingyen hazahozható könyvet hordja a fiam.
Az ebédért nekem is fizetni kell,ez napi 1,5 font,de ezért többféle kajából választhatnak,mindig van gyümölcs,joghurt,sütemény.Az ebéd befizetése nem kötelezõ,ha valaki akar akkor külön csomagol szendvicset és azt eszi a gyerek.
Az iskola 9kor kezdõdik és 3ig tart.Ebben 1 óra ebédidõ és 1 óra játékidõ van.
Délutáni sport itt is van de nem olyan sok mint a secondary school-ban,tánc,tollas,ilyesmi.
Minden héten 1 nap úszni viszik õket,ingyen.
A tanítás teljesen más mint Magyarországon,megpróbálnak mindent “szemléltetve” tanítani,például most a fiamék Egyiptomról tanulnak,ezért mennek a British Museum-ba mert ott van egy nagy Egyiptom kiállítás,és ott egybõl látják,hogy mirõl tanulnak.Sokat néznek tévét,videót,megnéznek egy filmet a Discovery Ch.-en és utána beszélgetnek róla.Ha mûvészet órán az agyagról tanulnak,akkor viszi a tanár az agyagot és mindenki agyagszobrot készít,amit utána ki is állítanak.
Azt hiszem ezt egy otthoni tanár az anyagi keretek miatt elképzelni sem tudja,és szülõk sem.
Azt mondják Magyarországon,hogy nagyon magas szinvonalon tanítanak,én ezt el is ismerem.Teletömik a gyerekek fejét évszámokkal és adatokkal,amire semmi szüksége sincs,lehet hogy egy angol gyerek álltalános mûveltsége töredéke egy magyar gyerekének,de boldog és kiegyensúlyozott gyerek lesz belõle.
Ha szakmát akar,akkor majd megtanulja ami ahhoz a szakmához kell a fõiskolán,vagy az egyetemen.És mégis többre megy majd az angol diplomájával,mint egy magyar a magyar diplomával a világban.
Mi már nem magunk miatt választottuk azt,hogy uj országban éljünk,hanem a fiam miatt,hogy neki jobb élete legyen és nyitva legyenek a lehetõségek elõtte.

Az orvosi ellátás ingyenes,persze elõbb regisztráltatni kell egy háziorvosnál,ehhez lakcím igazolás /bérleti szerzõdés,council tax papir/ és útlevél kell csak.
Nem tudom a többi gyógyszerrel mi a helyzet,de én a fogamzásgátlót ingyen kapom,ezért biztosan nem kell fizetni.
De itt az orvos amolyan végsõ megoldás.Elsõ alkalommal amikor a fiam beteg volt vittem orvoshoz,hogy adjon igazolást az iskolába a hiányzásról,de nem adott.Itt az a szokás ha beteg a gyerek akkor a szülõ ír egy papirt és kész,és ezt elfogadják,”bizalmon alapuló társadalom”.
Itt ha valamit visszaviszek a boltba,akár több hónap után is,hogy nem mûködik,vagy bármi,nem vizsgálják hogy tényleg rossz e,hogy te hazudsz e nekik,megkérdezik,hogy a pénz adják vissza,vagy választasz helyette,alapban elhiszik amit te mondasz.Számomra ez itt nagyon furcsa volt elõször,elsõ reklamációmnál,arra számítottam mint otthon,majd bevizsgálás meg ilyesmi,több hónapos várakozás,és nem igy volt választottam másikat és mentem haza.

Lacinak : itt mindenhol vannak fociklubbok,az éves tagdíjat kell befizetni ez kb.15-20 font,és alkalmanként 2-3 fontot,de az én fiam nem szereti a focit,ugyhogy ez nem személyes tapasztalat csak egy szórólapról olvastam.
Én úszni hordom ez heti 4 font.
Ha segédmunkásként dolgozol akkor szerintem a minimálbért kapod ami 800 font körül van,de ha van C vagy E jogsid akkor sofõrként könnyen 1500-2000 fontot megkeresheted.Ez attól függ milyen jogsid van.
Mi Londonban élünk,itt egy 3 szobás + nappalis lakásért fizetek 650 fontot havonta,a rezsi az minimális,télen 80 font körül,de nyáron szinte semmi.
De ehhez jön még a council tax ami havi 120 font,TV dij 12 font.
De egy kisvárosban sokkal olcsóbb a lakás is,ismerõseink laknak egy kisvárosban õk csak 350-et fizetnek a lakásért.
Sajnos mi Londonhoz vagyunk kötve a férjem munkahelye miatt.
Egyébként kisvárosban is találni munkát,nem csak Londonban,igaz ez nagyobb város,de olyan is,”koszos” és ez enyhe kifejezés.Mi is erõsen gondolkozunk rajta,hogy valahova elköltözünk egy kisvárosba.Csak az állandó dugók miatt a férjemnek napi 2-3 órát kellene hazavezetnie,ezért vagyunk még mindig itt.

Jövõ héten majd folytatom,szép napot mindenkinek!