Sziria Jordániáig

Kezdőlap utazas.com Fórum Útitárskereső expedíció Sziria Jordániáig

#368038 Hozzászólás

Sziria Jordániáig

Szia Misi!
3 nap igen feszes tempó, az 5 nap az jól hangzik. Bár igaz, ha útközben nem nézelõdöl, akkor le lehet menni.
Mi is tervbe vettük, hogy elsõ nekifutásból Sziria és Jordánia lenne egy kis elõkészítõ túra.
Egyébként az eddigi infók alapján, hidd el, hogy a nyugati oldal sem biztonságosabb, mint Kenyáig lejutni. Viszont itt a keleti részen egy sokkal változaosabb és még túristák által nem felbolygatott területen lehetne utazni.
A fórumot olvasva és információkat szerezve egyetlen országot emelik ki a háborús zavargások miatt, az Szudán, de annak is a déli, dél-nyugati része. De oda a helyi katonaság egyébként sem enged be külföldieket.
Egyiptom nem jelent gondot. Fõleg a Nílus mentén. Esetenként katonai ellenõrzõ pontoknál összegyûjtik a kocsikat és konvojban, az õ vezetésükkel és zárásukkal lehet egyik helyrõl a másikba menni. A núbiai sivatagon autóval való átkeléshez engedély kell. Ha nem szerezhetõ be, akkor marad a komp, ami Szudánba köt ki. Ott a keleti részén – meghatározott útvonalon lehet haladni. Akik jártak már arra, mind nyugalomról és vendégszeretrõl beszél, biztonságos és különleges.
Kenyának pedig a keleti határát, ami Szomliával határos, ajánlják, hogy kerüljük el. A többi – fõleg a túristák által nem látogatott terület – békés, nyugodt.
A Bamakósoknak sem gond nélküli az útjuk. Már Spanyolországban 3 vagy 4 autót raboltak ki. Marokkóban tavaly fosztottak ki egy bamakós autót. Marokkóban is igencsak lógnak a kéregetõk a túristákon és ott sem kapkodnak a hivatalnokok, csak, ha megkapják a maguk kis ajándékait. Sõt, mivel a nyugat-európai túristák, a francia ócskaautó eladók a volt francia területeket megcélozva (s közelebb is van nekik) a nyugati oldalon járnak, elszemtelenedtek az ott élõk. Nyugat-szahara békésnek mondott embereit is fenntartással kell fogadni. Mauritániában van a legtöbb mai napig fel nem szedett taposóakna, sok helyen még az utak mentén is. Ezen kívül Mauritánia és Mali belsõ, tueregek által ellenõrzés alatt tartott terület jelenleg az iszlám lázadók búvóhelyei, terrorcselekményektõl sem riadnak vissza. Természetes, hiszen terrorcselekményeket a szétszórtan és szegénysorban élõ helyi lakosokon miért is követnének el, csak a “gazdag” túristák megtámadásával érnek el célt, ezért olyan útvonalak közelében vannak a fõbb pontjaik. Mauritániában és Maliban is sok fosztogató banda bukkan(hat) fel.
Azaz, ha biztonságról beszélünk, akkor ne vágjunk neki kalandtúrának. Nem azt jelzem, hogy Irak legyen a cél, a félõsebbek elégedjenek meg Afganisztánnal.
De olyan helyen nagyobb biztonságban van egy utazó, melyet még nem leptek el a túristák, nem nyitották fel a szemüket a helyiek között is megtalálható rosszfiúknak.
A bamakóra mi is el akartunk menni, s jól mondod, hogy mintegy 1 millió Ft lett volna. Ennyi pénzbõl, egy kis csapatot szervezve, önköltségesen és nem végigszáguldozva, ökörködve többet lehet túrázni. A 4 fõ “nevezési” (?????) díjából, ami 300 vagy 400 ezer Ft, egy kenyai túra üzemanyagköltsége lehet, hogy ki jön. A nevezési díjból kapsz egy vacsorát, megy egy éjszakai szállást – ha elérsz odáig. Ja, meg matricákat…… A szervezõknek nagyon jó, vagy 20 millát zsebelnek be. De ez legyen az õ bulijuk.
Egyébként, ha a nyugati oldalra megyünk, akkor a Dakart néznénk meg valahol útközben, ami közel azonos útvonalon megy, mint a bamakósok.