szivesen;-)

#108853 Hozzászólás

Káplár Balázs

szivesen;-)

Az általad beidézett válasz végülis rávilágít:) a lényegre: az adott szituációban, ahol valaki a távolabb lévõ háttér elött áll, mindig igaz lesz (a gép beépített vakuját használva, vagyis a gép mellöl vakuzva), hogy a modell és a háttér nagyon más mennyiségû fényt kap a vakutól. Ilyenkor akkor és azért érdemes kissebb rekeszt választani, ha van annyi egyéb, meglévõ természetes fény, vagy világítás, ami az adott rekesznél és expoziciós idõnél már nem csak egy fekete foltként adja vissza a hátteret. (Remélem sikerült érthetõen fogalmaznom.)
4. Ez nem igazán attól függ, hogy printer vagy kézi laborálás. A printerhez is van fekete-fehér papír (csak sok helyen nem használják, ami érthetõ is, az ilyen nem tömegigény kielégítése számukra idõkiesést jelent). Ha elmész egy olyan laborba, ahol B&W papírt használnak, ott igy is szép lesz a kép. Szines papírra nem igazán tudják feketére szürõzni a képeket, (ha a téma megengedi) érdemesebb szépia nagyítást kérni (csak nem ezért kérdezted, hogy mi a szépia? ;-))
5. Szerintem nem, ez csak ökölszabály, nem pontos érték, hisz ez alapján 50 mm-es alapobjektív esetén 1/50-ed lenne a még kézbõl exponálható leghosszabb záridõ, nekem eddig, ha jól emlékszem, 1/8 volt az, ami 30×40-es nagyításban éles nagyítást adott.