Szuro,

#243369 Hozzászólás

Joe
Regisztrált – bejelentkezve üzenet küldhető

Szuro,

a helyzet az, hogy minden egyes mondatod, amit az iraqi haborurol kuldesz nekem, nem mas, mint egy atombomba az en arzenalomban, amit egy konnyed mozdulattal visszadobok neked es a fejed tetejen szetrobbantom, ugyhogy az ervelesedbol nem marad semmi, csak radioaktiv hamu.

Miert?

Azer, mert azt a tipikus hibat koveted el, hogy a SPECIFIKUSBOL akarsz ALTALANOS kovetkezteteseket levonni. Ha ezt csinalod, akkor az esetek 99%-aban tevedni fogsz es figyelheted a nuklearis katasztrofat.

Amikor megkertelek, hogy a tanyasi peldara valaszoljal, akkor mit csinaltal? Ahelyett, hogy megprobaltal volna valaszt adni egy ALTALANOS kerdesre – ami persze nem sikerult – te megprobaltal az ALTALANOS kerdesbol SPECIFIKUSAT faragni, amire aztan mer konnyebben tudtal valaszolni (szerinted). Termeszetesen a valaszod nagyon konnyen hamuva valik – ahogy mindjart demonstralom – mivel, NEM EGY ALTLANOSAN ELFOGADOTT MEGGYOZODESEN ALAPULT a valaszod, amit sokkal nehezebb lenne letorolni a Fold szinerol.

A helyzet hasonlo az allami tamogatasok kerdesehez. Ha eljut valaki arra a MEGGYOZODESRE, hogy az allami tamogatas MIERT nem igazsagos/moralis ALTALANOSAN, akkor nem fogja elkovetni azt a hibat, hogy megprobal SPECIFIKUS esetekben mellette, mas SPECIFIKUS esetekben, ellene ervelni. Ha egy altalanos meggyozodesbol indulsz ki, akkor az az ALTALANOS minden SPECIFIKUS esetre ervenyes kell legyen.

Szoval, akkor megmutatom, hogy milyen hibat kovettel el, amikor specifikussa tetted a tanyasi kerdest es ugy probaltal ra valaszolni, ahelyett, hogy ELOBB talaltal volna egy ALTALANOSan alkalmazhato valaszt.

Tehat a valaszod:

“Ott mindkét tanyasi ember, és az alkalmazottaik is ugyanabban az országban élnek, nagyjából ugyanabban a kultúrában. Itt természetesen az erõs embernek lelkiismereti okból is igazságos, hogy megleckézteti a szomszédot. De hangsúlyozom, ugyanarról a kultúráról beszélünk. “

Ok, akkor most elore szolok: ATOMBOMBARIADO!!!!!

Szoval szerinted, ha a szadista tulajdonos egy europai katolikus es a jolelku szomszedja egy Indiabol odatelepult hindu, akkor az europai nyugodtan gyilkolaszhatja a szolgait, mivel o masik kulturaban nott fel, mint a hindu, tehat annak semmi moralis kotelezettsege – joga – nincs beleszolni, hogy o mit csinal? Ha a szomszed is europai katolikus lenne, akkor szetverhetne a fejet, igaz?

Arrol nem is beszelve, hogy esetleg egy rasszista/soviniszta is vagy nyilvanvaloan, ha ugy gondolod, hogy a gazda azert nem gyilkolaszhatja az alattvaloit, mert azok is a sajat kulturajabol szarmaznak, tehat ilyenkor jogos a fejre koppintas, de ha egy masik kulturabol szarmaznanak, akkor nyugodtan lehetne oket gyilkolaszni.

Szoval, miutan osszesoported a radioaktiv hamut, gondolkozzal el azon, hogy mit csinaltal.

Belekeverted a kerdesbe a fajt, vallast, kulturat, szokasokat, stb, amiknek semmi kozuk nincs az ALTALANOS igazsaghoz. Ezek csupan bonyolitjak a helyzetet, igy aztan rogton belebonyolodtal magad is, mint majom a hazicernaba. Pont ugyanabba a hibaba estel, mintha azzal ervelnel, hogy az allami segely jogos, ha aki a penzt kapja egy egyedulallo anya, de nem jogos, ha egy munkanelkuli cigany kapja. Ebben az esetben is ahelyett, hogy a problema gyokeret keresned – vagyis, hogy egy egyen teljhatalmmal bir-e a sajat teste folott, vagy az allamnak van teljhatalma az illeto teste folott – ehelyett elkezdenel specifikus esetekrol beszelni, hogy ebben az esetben igen, abban, meg nem. Ez, ahogy mondtam, az esetek 99%-ban olyan baromsagokat szul, amiket kenytelen vagyok egy nuklearis csapassal megsemmisiteni.

Hasonlokeppen intezem el a masik kerdesre adott valaszodat, vagyis a 0-t, de elobb hagyom, hogy egy kicsit meg gondolkozzal rajta, hatha van valami jobb otleted is, amit esetleg nem az iraqi haborubol akarsz levezetni.

Megegyszer mondom: Ne essel abba a hibaba, hogy egy specifikus esetbol indulsz ki – a te esetedben az iraqi haboru -, amire te mar kitalaltad a “megoldast” es ezt a specifikus megoldast akarod rahuzni egy altalanos peldara.

Kulonben kenytelen leszek ujabb bombariadot fujni.