tanacs

#398608 Hozzászólás

benoe

tanacs

betelt utlevel:

azt kell mondjam, hogy nem hagytatok sok idot ra… azt, hogy az utlevel betelik, nem par perc alatt veszi eszre az ember, azt lehet mar elore kiszamitani, honapokkal elotte, hogy be fog telni. szoval egy nagy EJNYE-BEJNYE az illetonek, aki csak most vette eszre, hogy betelt az utlevele. es, ha nem sikerul neki pentekig ujat kapnia, akkor ez jo tanulsag lesz, legkozelebb GONDOLKOZZON ELORE.

na, de hogy mondjak valami konstruktivat is:

1. az illetekes orszag (nem derul ki a beirasbol, hogy melyik orszagban vagytok, csak feltetelezem, hogy thaifoldon) magyar kovetsegen (vagy a legkozelebbi fokonzulatuson) lehet kerni un. “kezi” (ideiglenes) utlevelet. ez a legujabb jogszabalyok szerint egyszeri felhasznalasra van (azaz nem lehet belole zsinorban tobbet kerni), fel evig ervenyes, es az elso alkalommal, amikor haza (gondolom magyar utlevelrol van szo, persze EZ SEM derul ki a bejegyzesetekbol, tehat most feltetelezem, hogy magyarorszagra) mentek, le kell adni es kerni allando utlevelet. ez az utlevel mindenben megegyezik a “gepi” (allando) utlevellel, de a fenti korlatozasokkal. ennek a kiallitasanak a gyorsasaga az adott kovetseg/konzulatus magyarorszaggal valo kapcsolatanak sebessegetol fugg: meg kell kerjek ra a kozpontbol az engedelyt, ami neha csak par nap, neha par het.

2. athidalo megoldasnak meg lehet probalni a betelt utlevelben keresni olyan helyet, ahol meg a pecsetek kozott van kis ures hely, es megnezni, hogy odafer-e a vizumpecset. sajnos manapsag egyre tobb orszag koveti azt a gyakorlatot (amerikai mintara), hogy egesz lapot betolto matrican adjak ki a vizumot (regebben kisebb, kezzel kitoltott pecsetek is megfeleltek a celnak). ez azert baj, mert igy nem elet, hogy az utlevel a vizum lejarta utan meg 6 honapig ervenyes legyen (altalanos szabaly), sajnos az is kell, hogy legyen benne ures lap is.

3. ha mar minden kotel szakad, a vizumot kiallito hatosagtol meg lehet kerni, hogy kulon lapra allitsak ki a vizumot, es az utlevelbe csak egy erre vonatkozo pecsetet helyezzenek, de ez nem altalanos gyakorlat, es kicsi a valoszinusege, hogy mukodik.

Walker helyesen jegyezte meg, hogy az utlevel lejartaval nem ervenytelenednek a benne levo vizumok. A lejart utlevelet ugyan valoban kilukasztjak (vagy mas modon ervenytelenitik), de ettol a benne talalhato vizumok, azok lejartaig termeszetesen ervenyesek maradnak, tehat addig a regi utlevelet is vinni kell mindig magaddal.