Természeti látnivalók Mauritániában

Kezdőlap utazas.com Fórum Afrika mauritania Természeti látnivalók Mauritániában

#58610 Hozzászólás

Laci

Természeti látnivalók Mauritániában

Most tudok csak írni.
Szenegálra engem is rábeszéltek, állítólag jó…hát, de lehet, hogy csak én szívtam be. Valószínüleg jópár évre jegelem egész Ny-Afrikát, sõt egész Afrika Szaharától D-re lévõ részeit. Én Mauritánia felõl, komppal érkeztem, elsõ nap Saint Louisba mentem, ami egy nagy porfészek. Utána Dakar, lényegében semmi nincs, de nem olyan ledurrant. Általában elmondható, hogy épített dolog (“mûemlék”) nincs. A Niokolo Koba NP.-ba akartam elmenni, de mindenki át akart verni, mindenért 10-20x-os árakat fizettetnek a mesés gazdagságú fehér mbwanával (na ez most szuahélire sikeredett). Nemzeti parkokon kívül a természet is szar. Ez most csak magánvélemény, attól még ti jól érezhetitek magatokat.
Én a perzsa, arab, török (így ebben a sorrendben) vendégszeretethez, árakhoz, látnivalók minõségéhez vagyok szocializálva, nem vagyok hajlandó török luxusbusz-árakat fizetni ócska zötyögésekért ócska szétesõfélben lévõ tragacsokon. Félreértés ne legyen, nem az ócska tragacsokkal van a bajom, zötyögtem már 100 km-eket 30+ éves Tata rosszvasakkal, de az 40 rúpia volt. Itt az ár/minõség viszont nagyon nincs arányban. Gambiában nem voltam, nem is terveztem, bár én is jókat hallottam róla, egyszer láttam egy filmet, róla (Égkõ napfényben, Duna tv, 90-es évek eleje), az nagyon pozitívként mutatta be. Ha nem készültem volna ki Szenegálban (és a pénzem nem fogyott volna el) Maliba mentem volna, mert azért Timbuktu valahogy jobban vonz.
Mauritánia: A szikla Bin ‘amra, itt található:
http://wikimapia.org/#lat=21.29993&lon=-13.268051&z=12&l=0&m=a&v=2
A képen látható fekete pöttyök a sziklák, most így ilyen felbontásnál meg nem mondom, konkrétan melyik lesz az, de nagyon jó az egész környék.
Nem messze van Atar, onnan a legkönnyebb megközelíteni. Atar mellett van mégy pár nagyon jó szurdokvölgy, itt:
http://wikimapia.org/#lat=20.492311&lon=-13.078194&z=12&l=0&m=a&v=2
A városból gyalog is ki lehet sétálni, ha többen vagytok. Itt tudtok keresni olyan helyet, ahol le tudtok menni a völgybe. Vannak néhol sziklarajzok is, ezeket a helyiek meg tudják mutatni. Valahol nekem ez adja vissza a klasszikus “sivatagi oázis” hangulatot. Sziklafalak, kopár táj, néhol kis források, olyan, mint David Attenbourgh valamelyik filmjében:-)
Aguni kimondottan nagyon jó!