thaiföld – megélhetés

Kezdőlap utazas.com Fórum Távol-Kelet Ázsia thaiföld thaiföld – megélhetés

#386474 Hozzászólás

for

thaiföld – megélhetés

szia, a köv. költségekkel lehet nagyvonalakban számolni

lakásház bérlés: min. 8-10e baht körül + 1-3e rezsi (ha légkondizol több)
Lehet ennél valamivel olcsóbban és sokkal drágábban is, ez egy normál 1 szoba + nappali, konyha, melegvíz, tv, venti esetleg légkondi lakásház. Ilyen árért nem a legkönnyebb találni, de – helytõl, szerencsétõl, szezontól, kitartástól stb. függõen – pár nap alatt lehet, persze BKK inkább drágább. A neten stb. hirdetett hasonló szintû lakások ált. 15-tõl kezdõdnek. Érdemes személyesen körbe nézni azon a helyen ahol szeretnél bérelni. Bangkokban ez kicsit macerásabb, ott érdemes neten, fórumokon (is) nézelõdni.

A rezsi attól függ, hogy a hatósági árat fizeted e vagy a tulaj szabja meg, ez utóbbi esetben ált. áramért olyan hat, vízért olyan 10 baht/unit-ot), de vannak olyanok is akik ezen akarnak nyerészkedni…

étel-ital: maximálisan az igényektõl függ. Hallottam olyat, aki 1500 bahtból kijön egy hónapra, de csak thai kajat eszik és ebben nincs semmi alkohol; keresve az olcsó ételeket, többnyire önellátóan olyan 5000 baht/fõ/hó elég, de ha kényelmes vagy, veszel pár sört stb. inkább 10000 a reális.

Általában véve ha már vágysz valami nyugati ételre is, egy kis kenyérre, tejtermékre, vagy sörre jobban a pénztárcádba kell nyúlni. Egy kisebb kenyér 30-50 baht, ha rozsos stb. 70-90, egy bagett 30 baht körül, egy kis pohár tejföl kb. 30 baht (már ahol kapható), sajt eszméletlenül drága, ált. 800-1000 baht/kg. Ha nyugati ételt eszel étteremben akkor még többet fogsz köülteni (egy nem drága helyen pizza, tészta, valamilyen husi + köret nagyságrendileg 200 baht), reggeli (ami szerintem nem éri meg) ált. 100-150 baht; a 7-11-ben vagy Mekiben viszont viszonylag olcsón lehet enni, egy (a legolcsóbb) hambi 20-25 baht, elõbbiben egy kész étel amit megmelegítenek (kis adag) kb. 40 baht.

Ha utcai árustól veszel valami olajban sült dolgot (halas-rákos valamik, vagy virsli) az darabonként 5-10 baht, de ehhez nincs köret, ritkán egy kis uborka, de más zöldség nem, viszont van hozzá csípõs szósz.

Még élszer árak: sonka kilója 30-40 bahttól indul, a szalámié (ahol kapható) olyan 700 körül, de többnyire drágább. A hus olcsó csirke mell 80-120 baht/kg, szép marha husit olyan 200 körül lehet kapni. A disznó ára a kettõ között. Természetesen a rizs olcsó, a krumpli kilója ált. 40-50 baht. Egy fél kilós kifõzni való tészta 50 bahttól indul. A zöldségek ára nagyon változó uborka, paradicsom ált. 20-30 baht, paprika lényegesen drágább. Az európai fûszereket elég nehéz beszerezni, ált. nagyobb helyeken van, de nem olcsó… 1 kis üveg petrezselyem/oregano stb. 100 baht körül. Van thai verzió is 20-30 bahtért, de ahhoz nagy szerencse kell, hogy erre rátalálj. 1 nagy üveg sör üzletben ált. 35-40 baht (Heineken persze drágább). Thai wisky nem túl drága (talán 200-300 baht/üveg, de olyan is…, )nyugatiak közel nyugati áron vannak. – Remélem ez segít kalkulációhoz.

közlekedés: távolsági buszok olcsók, távolságtól függõen pár száz baht, VIP buszok persze drágábbak (jópár száz km 1000 baht körül). Taxi Bangkokban olcsó (taximeterrel), induló ár (ha jól emlékszem) 35 baht, utána km-enként 2 baht. (lehet ez már kicsit változott, de akkor sem lehet sokkal több, és városon belül nagyjából 100 bahtból akkor is ki lehet jönni, kivéve ha nagyon nagy a dugó). Más helyeken nem nagyon jellemzõ a taximeteres taxi, vagy ha van is nem nagyon használják, vagy drága (pl. Samui).
És innentõl viszont jobbára a lehúzás jön. Ha fel tudsz szállni helyi buszra vagy szongtojra, az többnyire olcsó, távolságtól függõen ált. 20-50 baht. Ha alkudoznod kell, tuk-tuk-ot fognod, akkor pár száz baht, akárhova is mész, szinte akármilyen rövid távolságra. Moto taxi valamivel olcsóbb, de nem jelentõsen.
Motorbérlés, helytõl, idõtávtól, motor minõségétõl függõen 150-250 baht/nap, benzin benzinkúton 20-25 baht, máshol akár 40-50. – De ez messze nem veszélytelen. Autó bérlés meg abszolut nem javasolt. E téren nagyon tájékoztató jellegû infó, hatszáz baht/naptól láttam, de passz, hogy van e biztosítás, milyen stb. Olyat, amire ki volt írva, hogy biztosítással, azt 1000-1100-ért.

biztosítás: kb. napi 2 eur/fõ-tõl

vízum: belépésenként 25 EUR MO-on,30 napos hosszabbítás 1900 baht, ha ki kell lépni az országból egy erre specializálódott túra nagyságrendileg 2000-5000 baht. (attól függ honnan, hova mész, milyen jármûvel, kell e a másik országba is vízum stb.)

Ha még kellene többféle infó, a thavisa.com-on sok fórum van a témával kapcsolatban (angolul).