tibet

#396931 Hozzászólás

mangozero

tibet

sziasztok,
mi 2007 tavasszal voltunk. kathmanduból mentünk át terepjáróval lhasa-ig.
elöször is a többi ázsiai országhoz hasonlítva elég drága utazás. ez föleg azért van mert a kinaiak irányítják az egész turizmust tibetbe és igy annyit kérnek érte, amit akarnak (sajnos). na mindegy mi elhatároztuk, hogy megnézzük.
az egész ott kezdödött, hogy bár elég eröszakosan probáltuk elintézni hogy csak mi négyen menjünk egy terepjáróval, ami igazábol sikerült is, csakhogy a jeepek konvojban mentek (kb 10en) szoval a külön jeepünkkel nem voltunk elöbbre, mert a konvojbol nem akart kiszakadni soförünk. na mindegy.

az út lhasa-ig látványos és érdekes, az elsö két napon (az idötöl függöen) vagy kegyetlen poros vagy sáros úton mentünk. mi föként sáros úton. a szállások nagyon egyszerüek, de jok. fütés nincs sehol.
késöbb már van út is, meg kisebb városok is. nekem az út lhasaig tetszett, magas hágók, kopár vagy havas fennsíkok és hegyek, kisebb nagyobb folyók. és itt még helyenként jól látszódik, hogy mennyire durva félig vagy teljesen nomádul élni tibetben. szoval jo volt.
aztán kb 5-6 nap utan elérsz Lhasaba. lhasa inkább kínai mint tibeti, bár a város egyes részein még vannak tibeti stilusu negyedek. de itt is már csomó kinai él.
A potalárol annyit, hogy a kinaiak felügyelik ki megy be. korlátozott napi látogató szám és egy csoport is max egy órát lehet bent, igy sürgetnek ezerrel. minden teremben szinte kinai katona örködik.
a potalával szemben egy nagy tér van, ahova a kinaiak odaraktak egy nagy kinai emlékmüvet. mondhatnám,hangulatos :(((
ezenkivül vannak még kolostorok, ahol látsz szerzetest is, de amióta a szerzetességet is a kinaiak felügyelik, azóta már nagyon megcsappant a számuk.

szoval nagyon röviden összefoglalva, nekem kis csalódás volt tibet. akit a buddhizmus érdekel és ezért menne tibetbe, az inkább ne oda menjen, hanem azokba az országokba, ahol még a buddhizmust szabadon üzhetik. a tibeti nép szinte már csak kisebbség tibetben, sajnos :((( lhasa kínaias, a többi nem városi, vagy nomád hely érdekes, de ilyet sokkal kedvezöbb kiadásokkal is láthatsz ladakhban vagy esetleg nepálban hegyitura közben pl a Mustang vidéken.

hát részemröl ennyi.