Tundinek

#214910 Hozzászólás

Cece

Tundinek

Mi mar par eve Kanadaban elunk, gyermekunk mar itt, azaz Kanadaban szuletett. Itthon es egymas kozott mindig magyarul beszelunk. Az esti mese (konyvbol) hol magyarul, hol angolul hangzik el.

Gyermekunk kb. 3 eves koraig egyaltalan nem beszelt angolul, foleg csak a teveben latott gyermekmusorokat nezte, hallgatta angolul. Akkor bekerult egy ovoda elokeszitobe egy evre es tavasz fele mar eleg sokat beszelt angolul. A kovetkezo evben kisovodaban (JK) tavaszra mar akcentusa sem volt az angolban. Sajnos ezalatt a magyarban lett egy kis angol akcentusa, a hanglejtese angolos lett, stb. Ha Magyarorszagra megyunk azt mondjak, hogy aranyos akcentusa van amikor magyarul beszel. A nyaralas vegere erezhetoen termeszetesebben beszel magyarul.

Tokeletesen beszel, szamol angolul, majdnem tokeletesen beszel magyarul, de mivel foleg csak mi, a szulei csiszolgatjuk a magyarjat, ezert ez igen nagy es aprolekos munkat jelent. El kell fogadni, hogy neki mar az angol az anyanyelve, de emellett lehet a magyar tudasat, beszedet is magas szinten tartani. A lenyeg az, hogy itthon csak magyarul beszelunk, csak “magyarul ertunk”.

Fontos, hogy megtanuljon magyarul is rendesen beszelni, olvasni, irni. Ehhez segitseg lehet a szombatonkenti “magyar iskola” es az arra valo otthoni keszules, tanulas.

Altalaban azt mondjak az itteni tobbgyermekes magyarok, hogy a gyerekek egymas kozott mar angolul beszelnek. Tapasztalatom szerint, mondjuk ket testver eseteben az idosebb sokkal jobban megtanul magyarul, mint a fiatalabb. Valoszinuleg a szuloknek tobb energiajuk van az elso gyerekre, s mivel egymas kozott mar foleg angolul beszelnek, a masodiknak mar nincs annyi lehetosege a magyart gyakorolni.

Ha valakik kivandorolnak, bele kell torodni, hogy a gyermekuk meg beszelheti a magyart majdnem tokeletesen, de az unokajuk mar szinte tuti, hogy maximum erteni fog egy icipicit. Tisztelet a kivetelnek, mert egyrol en is tudok.