Ugy latszik mast nem erdekel a tema

Kezdőlap utazas.com Fórum Kivándorlás, kinti magyarok Lejart visa- criminals Ugy latszik mast nem erdekel a tema

#225865 Hozzászólás

Ugy latszik mast nem erdekel a tema

A rendõrség szerint több mint ötszázezer résztvevõje volt Los Angeles történetének legnagyobb, feltûnõen békés és jó hangulatú tömegfelvonulásának. Az illegális bevándorlók és az õket alkalmazó, illetve segítõ amerikaiak megbüntetését, valamint a mexikói határ ötezer kilométeres kerítéssel való lezárását elõirányzó törvényjavaslatok elleni mozgalom szervezõi viszont úgy vélik, csaknem egymillió embert sikerült megmozdítaniuk. A békét jelképezõ fehér trikót viselõ, fõleg amerikai zászlót lobogtató tömeg húsz utcasarok hosszan kígyózott, a fõ jelszó a “Sí, se puede!” (Igen, lehetséges!) volt.
A bevándorlók jogait védõ egyik szervezet vezetõje szerint a Los Angeles-i felvonulás új fejezetet nyitott. – Felébresztették az alvó oroszlánt. Ez a bevándorlók emberjogi tömegmozgalmának a kezdete – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak Joshua Hoyt. A demonstráció az Egyesült Államokban egyre erõsebb spanyol nyelvû média teljes támogatását élvezte. A bevándorlók oldalán áll a katolikus egyház is. Roger Mahony bíboros, Los Angeles-i érsek szintén nyíltan ellenzi a készülõ törvényeket.
A törvénytelen bevándorlók státusából fakadóan bizonytalan becslések szerint 10-12 millióan élnek illegálisan az Egyesült Államokban, és számuk évente 700-800 ezerrel növekszik. A hivatalos statisztika egy éve összesen 35,2 millió – törvénytelen és törvényes – bevándorlót rögzített, ez az USA lakosságának 12 százaléka.
Az amerikai közvélemény 62 százaléka szívesen látná a bevándorlási törvények szigorítását. A NumbersUSA nevû washingtoni szervezet úgy számítja, hogy a jelenlegi tendenciák fennmaradása esetén az USA mai 300 milliós lakossága 2050-re 420 millióra nõne, amitõl jelentõsen csökkenne az élet minõsége. A hatalmon lévõ Republikánus Párt megosztott: egy része a szigorítás híve, mások félnek a spanyol ajkú választók elidegenítésétõl, és sok iparágnak is fontos a kétkezi dolgozók folyamatos utánpótlása. A törvényhozás két háza elõtt jelenleg eltérõ javaslatok fekszenek. Különösen az a pont vált ki komoly ellenkezést, amely bûncselekménnyé minõsítené az illegális bevándorlók alkalmazását és a nekik nyújtott bármilyen – akár egyházi vagy jótékonysági – segítséget.
George W. Bush elnök szombati rádióüzenetében megpróbált középen maradni: arra kérte a feleket, fogják vissza a retorikát, és találják meg az egyensúlyt a biztonságos határok, illetve az idénymunkások beengedése között. A Fehér Ház évek óta lebegtet egy vendégmunkásprogramot.
A Los Angeles-i felvonulás mellett számos más városban is voltak megmozdulások. Denverben 50 ezres tömeg vonult a városközpontba. Los Angelesben, Phoenixben és másutt pénteken iskolai és munkahelyi sztrájkokkal, a vásárlás egynapos felfüggesztésével tiltakoztak a fõleg spanyol ajkú bevándorlók. A tervezett intézkedések azonban nem csak õket érintik.

Az Egyesült Államokban magyarok is élnek rendezetlen jogi viszonyok között. Számukat illetõen hivatalosan becslés sincs, ami részben annak köszönhetõ, hogy ez a két ország között a vízummentesség ügyében folytatott vita egyik sarkalatos pontja. Magánbeszélgetések alapján alighanem több ezer, de lehet, hogy több tízezer emberrõl lehet szó. A mai napig elõfordul, hogy amerikai magyarok otthonról hívnak munkaerõt, a kiérkezõket illegálisan foglalkoztatják, és a vízumuk lejárta után is maradásra biztatják. Ez az új törvény elfogadása esetén börtönnel, de legalábbis súlyos bírsággal büntetendõ bûncselekménnyé válna.