ugyanaz másképp

#89439 Hozzászólás

Pityu

ugyanaz másképp

1. Az én Nikon gépem is még Japánban készült, de már vannak új objektívjeim, amelyek már Kínában készültek, de pár éve még EZEK a tipusok is még Japánban készültek. Ennyit ezekrõl. (a tendencia a lényeg itt)
2.
Nem is mondtam, hogy titkos a MOL részvényesi szerkezete, csak a te gyors kigyûjtésedbõl is látszik, hogy nem minden magyar cég teljesen magyar cég.
3.
Politikai berendezkedés Kínában: Peter, szerintem mi két malomban õrlünk. Még egyszer: a gazdaságot rohadtul nem érdekli, hogy ki van a “trónon”, HA a gazdasági környezet az adott országban kiszámítható. Márpedig Kínában úgy tûnik egyre inkább, hogy kiszámítható, mert ez Kína saját érdeke! Szerintem Kínának MÁR nincs esélye elszigetelõdni a világtól, ezt egyszerûen nem teheti meg, mert olyannyira össze van kötve az egész világgal. Nem is szeretne elszigetelõdni, mert minek??
4.
azt mondod, hogy a kínaiak saját maguk megjavítják a tévéjüket, stb. Én erre meg azt mondom, hogy az egész fejlett és a fejlõdés irányába haladó világ részében élõk egyre több szolgáltatást vesznek igénybe. Ezek tények: 150 éve az emberek kb. 80%-a gyárban, bányában, stb. doglozott, ma pedig kb a negyede sem szerintem, hanem egyre nagyobb részben a szolgáltató iparban, legalábbis a fejlett országokban. Magyaro példája is itt van: az elmúlt 15 évben iszonyú átrendezõdés volt itthon is: gyárakat, bányákat, stb. zártak be sorra, viszont gombamód szaporodnak az utazási irodák, a kávézók, a sörözõk, az éttermek, a szépségszalonok, a konditermek, stb. tehát a szolgáltatóipar. Szerintem 15 éve nálunk is inkább az emberek többsége maszekban, vagy haverokkal megszerelt ezt azt, de manapság az emberek (azért ott még nem tartunk, mint USA-ban) egyre “lustábbak”, illetve megengedhetik maguknak azt, hogy szolgáltatásokat vegyenek igénybe és NEM zárkóznak el elõle. Szerintem Kínában is meg fognak ezek jelenni, és õk is élni fognak ezekkel a szolgáltatásokkal egyre inkább. Persze ott még Magyarország sem tart , mint USA, hogy például az emberek nagy többsége nem maga rendezi lánya/fia esküvõjét, hanem egy cégre bízza, de elõbb-utóbb ez a piaci szegmens is erõsödni fog Mo-n is például, s majd többen ebbõl fognak elni. stb. stb. Ezt lehetne még sorolni. Én azt gondolom, hogy Kína akkora gazdasági hatalom lesz, hogy minden politikai szidalmazás és kritizálás ellenére tör elõre, mint egy iszonyú hadsereg és ráadásul megállíthatatlanul.
Ja jut eszembe: írod, hogy a kínaiak csak másolnak és nincs saját termékük, stb. Ez ugyanaz, mint a politikai kritikád, mert GAZDASÁGI SZEMPontból ez is közömbös: na és?!? a lényeg: termelnek, gyártanak, elõállítanak, stb. rendületlenül!! és eladják rendületlenül. Itt nem arra megy a “játék”, hogy ki tud milyen újításokkal elõállni, hanem arra, hogy gyártok, eladok, pénzt szedek be és kész. A K+F-et illetõen biztos, hogy fényévekre van Kína USA-tól, DE ebben is lépnek elõre.
Megint jut eszembe: az egyik (! a sok közül) kínai légitársaság fontolgatta a Malév megvételét. Nem fogja megvenni, legalábbis most nem, de ez is csak egy példa, és ez is ismét a TENDENCIÁT mutatja, hogy a kínaiak már ott tartanak, hogy külföldön befektetnek és a MAlév is csak egy fika cég ahhoz képest, amilyen cégeket a kínaiak már sorra felvásároltak a kistigris-országokban. Szerintem Malájzia, Szingapúr, Thaiföld fele (lehet, hogy Szingapúr 90%-a!) kíanai kézben van. ÉS majd akkor kezdenek csodálkozni a nagy európai cégek és az európai emberek, amikor majd a kínaiak elkezdik megvenni mondjuk a nagy európai autógyárakat, vagy nagy, nemzetinek gondolt/vélt, híres nagy cégeket, egyebeket.
Összességében: lehet szidni Kínát, de a (politikusok szeretik pufogtatni ezt) “a tények makacs dolgok”. Azt írod, hogy 12 ember él egy családban és annak van egy színes tévéje? Jó, akkor megint arra kérlek, hogy számoljunk: 1.3 milliárd ember osztva 12-vel: egyenlõ százmillió tévé.
Továbbá a kínaiak Kínában NEM feltételnül, vagy nem elsõsorban a nagy márkákat veszik, hanem mindenbõl van hazai márka (ami lehet, hogy tök ugyanaz belülrõl, mint a SONY például) és azt veszik meg. Ez NEM a nyugati cégeket gazdagítja!
Ismét összegzek: attól, mert pl. a jól teljesítõ munkatársunkat (akire ezért féltékenyek vagyunk) a háta mögött, vagy akár szemtõl szembe szidjuk és soroljuk a rossz tulajdonságait, attól még MI AUTOMATIKUSAN nem leszünk többek és jobbak.